Gemeente Hilversum

Milieucontroles tankstations

23 januari 2007
De naleving van de milieuwetgeving bij de tankstations in Hilversum is nog voor verbetering vatbaar. Hilversum heeft twintig benzine tankstations waarvan twee met de verkoop van LPG.

Bij twaalf tankstations zijn controles uitgevoerd. Elf van de twaalf voldoen niet volledig aan de milieu-eisen. In totaal zijn 32 overtredingen geconstateerd.
Opvallende overtredingen waren dat de ondergrondse opslagtanks en vloeistofdichte vloeren niet altijd zijn gekeurd. De benzineslang was soms te lang waardoor er een kans bestaat op bodemverontreiniging. Ook vindt in enkele gevallen het onbemand afleveren van brandstof plaats, of zijn er geen brandblusmiddelen voor handen. De kwaliteit van afvalwater is gezamenlijk met Waternet gecontroleerd en was goed. Slechts bij één bedrijf was dat niet het geval.

Bij kleine overtredingen krijgt het tankstation de mogelijkheid om deze op te lossen. Bij ernstige overtredingen kan een dwangsom worden opgelegd of volgt een boete. De hoogtes hiervan zijn afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Tankstations worden extra gecontroleerd op naleving van de milieuregels omdat uit landelijke cijfers bleek dat tankstations zich niet altijd houden aan de milieuwetgeving. In 2006 heeft de gemeente de eerste fase van de controles afgerond. In 2007 zullen de resterende acht tankstations worden gecontroleerd. Ook vindt er een check plaats of de 32 overtredingen zijn opgelost.

Verantwoordelijk wethouder Milieu is Otger Meuwissen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Frenk, sectiechef Milieu en APV van de Dienst Inwoners; tel: 035 - 29 2677.