Ingezonden persbericht



BIOLOGISCH NIEUWS JANUARI 2007

Nieuws op www.biologisch.net ( en verderop in deze email ! ) Meer dan 1,6 miljoen hits !

* EU onderzoek bevestigt gezonde eigenschappen bio-melk
* Bio-melk ook in Nederland gezonder.

Cartoons op www.cartoons.info
Zie Selectie Januari 2007

Bio Biz Business op www.biologisch.biz
Biologisch Fruit van uitstekende kwalteit !
*Aangeboden door Fruitbedrijf Katijt vanuit het Gelderse Tuil


+ 18% bezoekers in 2006 !

Het afgelopen jaar steeg het aantal bezoekers van Biologisch.nl met
18 % ten opzichte van 2005 naar bijna 70 duizend per jaar. Een grafiek van deze ontwikkeling is te zien op www.biologische.info

Onze verklaring voor het stijgende aantal bezoekers is dat de Nederlandse interesse in biologische voeding blijft toenemen met bijna 20% per jaar. Want ook in 2005 steeg het aantal bezoekers al met +18% ten opzichte van 2004.

Sinds de start van Biologisch.nl op 1 juli 2000 hebben we meer dan
1,6 miljoen hits geteld op onze site. Het aantal bezoekers was in deze periode van 5,5 jaar ruim 250.000. Het aantal hits per bezoeker komt daarmee op een gemiddelde van 6,4.

EU ONDERZOEK BEVESTIGT GEZONDE EIGENSCHAPPEN BIO-MELK

Recent onderzoek in opdracht van de Europese Unie heeft aangetoond dat biologische melk rijker is aan goede vetzuren, antioxidanten en vitamines dan gangbare melk. De verschillen zijn grotendeels te verklaren door het grotere aandeel gras en klaver in het dieet van biologische koeien.

In Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië werd bij in totaal 65 gangbare en biologische bedrijven de melk bemonsterd en het voederregime geanalyseerd. Ten opzichte van gangbare melk bevatte biologische melk gemiddeld 60% meer gezonde vetzuren zoals Omega-3,
50% meer vitamine E en 75% meer bèta-caroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Biologische melk was ook 2 tot 3 maal zo rijk aan de antioxidanten luteine en zeaxanthine.

Het onderzoek werd verricht binnen het Quality Low Input Food (QLIF) project, een omvangrijk onderzoeksproject gericht op de biologische landbouw en andere vormen van "low input"-landbouw. Het project onderzoekt onder andere de effecten van de biologische teeltwijze op voedselkwaliteit, alsmede de gezondheidseffecten van biologisch voedsel. Zie ook www.qlif.org

BIO MELK OOK IN NEDERLAND GEZONDER

De resultaten van het QLIF onderzoek bevestigen eerdere resultaten van onderzoek naar de gehaltes van gezonde vetzuren in biologische melk. In eigen land heeft het Louis Bolk Instituut samen met de Animal Science Group van Wageningen UR hier ook onderzoek naar verricht. Gedurende 2006 werd elk kwartaal biologische en gangbare consumptiemelk uit de winkel onderzocht op de gehaltes aan de gezonde vetzuren CLA en Omega-3.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de gehaltes aan Omega-3 vetzuren in biologische melk gedurende het hele jaar ruim 60% hoger liggen dan de gehaltes in gangbare melk. Met betrekking tot CLA is in het voorjaar en de zomer het verschil in CLA-gehalte groot (35-72% meer in biologische melk), terwijl het verschil in de winterse stalperiode kleiner is (20% meer in biologische melk).

De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.louisbolk.org/persberichten/24.pdf Begin dit jaar verschijnt het definitieve onderzoeksrapport.

www.biologisch.nl
Publiciteitscentrum Biologische Voeding

Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
Email info@biologisch.nl
Tel. 0317-415.515

HR 09087094