Technische Universiteit Delft

Mechatronica, voorspelbaar gedrag in een onvoorspelbare omgeving 19 december 2006 door M&C

Intreerede van prof.ir. R.H. Munnig Schmidt: "Mechatronica, voorspelbaar gedrag in een onvoorspelbare omgeving"

24 januari 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.ir. R.H. Munnig Schmidt | Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen

Mechatronica, voorspelbaar gedrag in een onvoorspelbare omgeving Mechatronica is een multidisciplinair vakgebied waarbij de systeemfunctionaliteit als uitgangspunt wordt genomen voor de gewenste bijdragen vanuit de verschillende betrokken disciplines. Het is dan ook feitelijk een "top-down" ontwerp discipline.

Aan de hand van twee cases, de optische "disc" (VLP/CD/DVD) en de "waferstepper" zal duidelijk worden aangetoond dat de mechatronische benadering van doorslaggevend belang is geweest voor de internationale positie van Nederlandse hightech industrie en dat nog lang zal blijven.

Na primair gericht te zijn geweest op snelle en nauwkeurige beweging is in toenemende mate het beheersen van een extreem nauwkeurige positie los van snelheid de nieuwe uitdaging voor de mechatronica. Voorbeelden uit de ruimtevaart en kernfysisch onderzoek maken dat duidelijk.
Precisiemetrologie is daarbij een belangrijke factor welke momenteel binnen de Nederlandse Universiteiten te weinig aandacht krijgt.

Ook zijn inmiddels de oorspronkelijke ondersteunende disciplines als elektromechanica, mechanica, dynamica en regeltechniek uitgebreid met thermomechanica, optica en embedded software waardoor het omgaan met deze breedte aan disciplines een toenemende uitdaging is in zowel het onderzoek als het onderwijs.

Meest recent is daar nog de microsysteemtechnologie (MST) aan toegevoegd. Binnen het "Delft Centre for Mechatronics & Microsystems (DCMM)" wordt inmiddels door verschillende faculteiten en afdelingen onderzoek gedaan om te komen tot een significante uitbreiding van de praktische toepassingen van dit nieuwe vakgebied.

Vanwege de praktische aspecten is het mechatronisch vakgebied dan ook bij uitstek geschikt voor valorisatie van onderzoek in de ondersteunende vakgebieden en in relatie daarmee zal ook ingegaan worden op de grote verandering die in de industriële research de afgelopen 30 jaar heeft plaatsgevonden waardoor de huidige onderzoekscentra met hun beperkte middelen voor een enorme zo niet onmogelijke uitdaging staan.

Bovenstaande zaken bepalen het spectrum van werkzaamheden van de sectie "Mechatronics" binnen "Precision and Microsystem Engineering" op de faculteit 3Me.

Laatst gewijzigd: 19 december 2006