Gemeente Bernheze


Informatieavond Landbouwontwikkelingsgebieden 24 januari

De gemeente is bezig met de planvoorbereiding en uitvoering van de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's). Op woensdag 24 januari 2007 vindt van 15.00 tot 20.00 uur in gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek de eerste inloopmiddag/-avond plaats. Hieronder leest u meer over de LOG's en de stand van zaken.

Wat houdt LOG in?
Een landbouwontwikkelingsgebied is een afgebakend gebied waarin de intensieve veehouderij gelegenheid krijgt zich tot grootschalige, duurzame landbouwbedrijven te ontwikkelen. Deze gebieden zijn door de reconstructiecommissie Maas en Meierij en de provincie als intensiveringsgebied aangewezen. In de gemeente Bernheze liggen drie LOG's, te weten 't Grolder in Heesch, Loosbroek Noord-Oost en Hazelbergsche Broek in Heeswijk-Dinther.

In de landbouwontwikkelingsgebieden mogen bestaande landbouwbedrijven en bedrijven met een landbouwbestemming uitgroeien tot een bedrijfsoppervlakte van maximaal 3,5 hectare, onder voorwaarde dat aan een duurzame bedrijfsvoering wordt voldaan. Zo'n bedrijf moet voorzieningen treffen tegen milieuoverlast, moet duurzaam omgaan met energie en afvalstoffen en moet landschappelijk worden ingepast in het gebied, door de bouwvorm en door erfbeplanting. In een LOG worden duurzame inrichtingsmaatregelen uitgevoerd om het gebied goed bereikbaar maar ook landschappelijk aantrekkelijk te houden. De wegen worden verbeterd en er worden beplantingen en ecologische verbindingen aangelegd.

Wat is de aanleiding voor de inrichting van LOG's ? De LOG's komen voort uit het reconstructieplan van de provincie Noord-Brabant. Aanleiding voor de reconstructie was in eerste instantie de uitbraak van varkenspest. Er is toen voor gekozen de intensieve veehouderij te beperken daar waar het minder gewenst is vanuit oogpunt van milieu en ontwikkelingsruimte te bieden daar waar dat kan. Door de verplaatsing van bedrijven ontstaan elders meer kansen voor natuurontwikkeling en woningbouw.

Welke projecten vallen onder de LOG's Bernheze? De werkzaamheden in de LOG's Bernheze bestaan uit de volgende projecten:

- het pilotproject Gebiedsgerichte aanpak;

- het project Inrichtingsmaatregelen.

Pilotproject Gebiedsgerichte aanpak

Dit project heeft als doel de mogelijkheden te onderzoeken voor verplaatsing en vestiging van bedrijven. Het initiatief voor verplaatsing en vestiging ligt bij de landbouwer zelf.

Project Inrichtingsmaatregelen

Dit project heeft als doel het verbeteren en aanleggen van de infrastructuur en het landschap, onder andere door verbetering van landbouwwegen, de aanleg van erfbeplantingen, landschapsbeplantingen en een ecologische verbindingszone.

Meer informatie
Elk kwartaal geven we een nieuwsbrief uit. Deze eordt gepubliceerd op deze site. Daarnaast zullen op gezette tijden plaatselijk inloopmiddagen/-avonden worden georganiseerd waar informatie over het ontwerp en de uitvoering van de inrichtingsmaatregelen wordt verstrekt door vertegenwoordigers van de projectgroep.
De eerste inloopmiddag/avond vindt plaats op woensdag 24 januari 2007 van 15.00 tot 20.00 uur in gemeenschapshuis De Wis in Loosbroek. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de volgende contactpersonen:

- voor het pilotproject Gebiedsgerichte aanpak LOG's: de heer M. Timmers van Ontwikkelings Bureau Intensieve Veehouderij, telefoonnummer (06) 46 04 41 77, e-mail mtimmers@obiv.nl;
- voor het project Inrichtingsmaatregelen: de heer A. Engelen, gemeente Bernheze, afdeling Civiel- en Cultuurtechniek, telefoon (0412) 45 88 88 of (06) 20 13 82 34, e-mail aad.engelen@bernheze.org.

Correspondentie kunt u richten aan de gemeente Bernheze, gemeente@bernheze.org.