Bewoner Noord-Holland mag regering adviseren over Europa

Inst. voor publiek en politiek

Bewoner Noord-Holland mag regering adviseren over Europa

Woensdag 24 januari a.s. vindt in Haarlem een debat plaats over de toekomst van Europa, met als titel: 'Heeft Noord-Holland nog (een) boodschap aan Europa?'. Alle inwoners zijn hierbij welkom. Het debat is de derde in een reeks van vier in verschillende steden. De debatreeks (www.publiekdebateuropa.nl) is een initiatief van het Bureau van het Europees Parlement in Den Haag en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Nu de verkiezingen voor de Tweede Kamer achter de rug zijn, dient zich de vraag aan: hoe moet straks de nieuwe regering omgaan met Europa? Wat moet er bijvoorbeeld in het regeringsakkoord staan over Europa en de Europese grondwet en hoe moet het milieubeleid van de Europese Unie eruit komen te zien?

Over deze en andere onderwerpen debatteren Kathalijne Buitenweg, lid van het Europees Parlement voor GroenLinks, Dorette Corbey, lid van het Europees Parlement voor de PvdA en Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie. Rinske Kruisinga, Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor het CDA zal commentaar leveren. Debatleider is journalist Yoeri Albrecht. Het debat wordt geopend door de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, Harry Borghouts.

De conclusies van de hele debatreeks worden in maart aangeboden aan het (nieuwe) kabinet. Het kabinet kan de aanbevelingen meenemen bij de voorbereiding van de inbreng voor de Europese Raad a.s. juni. Die maand eindigt namelijk de officiële periode van reflectie na het 'nee' tegen de Europese Grondwet in Nederland en Frankrijk. Het kabinet moet dan met een standpunt komen over hoe het verder moet met de Europese grondwet.

Dit derde Europadebat, georganiseerd in samenwerking met de Provincie Noord-Holland, vindt plaats op woensdag 24 januari 2007 in De Philharmonie, Lange Begijnestraat 11 in Haarlem. Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Anna Domingo, projectleider IPP, a.domingo@publiek-politiek.nl, tel. 06 13 74 46 64. Nico Bloot, hoofd communicatie IPP, voorlichting@publiek-politiek.nl, tel. 06 16 93 45 92.

Het Bureau van het Europees Parlement is verantwoordelijk voor de voorlichting over het Europees Parlement in Nederland.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl en www.publiekdebateuropa.nl