Gemeente Tilburg

24-1-2007
Drie vrouwen in jury Ad Vinkenprijs

Het college heeft Oda Buijs, Minou Bosua en Annemarie Pijnappel benoemd als nieuwe juryleden van de Ad Vinkenprijs. Zij zullen in 2007 en 2009 een kandidaat voordragen.

Oda Buijs zal als voorzitter van de jury optreden. Wethouder Hugo Backx van Cultuur: De nieuwe juryleden bezitten veel deskundigheid op één of meer van de verschillende deelterreinen van kleinkunst. Ik vind het erg leuk dat de nieuwe jury geheel uit vrouwen bestaat. Extra garantie voor kwaliteit zou ik haast zeggen! De nieuwe jury zal ongetwijfeld met interessante voordrachten komen.

Juryleden
Oda Buijs is theatermaakster en beweegt zich met haar producties voornamelijk op het snijvlak van muziek en theater. Dat levert eigenzinnige producties op. Ze heeft onder meer de eindregie van de zintuiglijke muziekvoorstelling Kwetsbaar door celliste Jacqueline Hamelink uitgevoerd. Daarnaast leidt ze studenten op aan verschillende theater- en muziekopleidingen en werkt ze met amateurs in de NWE Vorst. Van 2002 tot 2005 was ze lid van IKA-commissie van de gemeente. Op dit moment is ze werkzaam aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Minou Bosua is medeoprichtster van theatergezelschap De Bloeiende Maagden en is sindsdien verbonden aan dit gezelschap. Als Bloeiende Maagd werkte Bosua samen met de IKON en BNN, als tekstschrijver en uitvoerder van korte filmpjes. Verder doceerde Minou aan verschillende theater- en dansopleidingen. Op dit moment is ze werkzaam als gastdocent aan de Toneelacademie Maastricht en aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunstacademie.
Annemarie Pijnappel is coördinator aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Ze is ook werkzaam geweest als zakelijk leider bij dansgezelschap Raz en in verschillende functies bij Muziek en Theater Netwerk. Ook is ze actief geweest in verschillende bestuursfuncties, onder meer als lid van de adviescommissie Podiumkunsten van de provincie en van de gemeenten Eindhoven en Utrecht.

Ad Vinken
Ad Vinken was een Tilburgse ambtenaar en woordkunstenaar. Hij leverde onder andere een belangrijke bijdrage aan de Tilburgse Revue. Na zijn overlijden in 1988 heeft de gemeente een kleinkunstprijs naar hem vernoemd. Eenmaal in de twee jaar wordt de prijs uitgereikt aan een persoon of instantie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kleinkunst in Tilburg. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 2.500,-. Het college kent de prijs toe op voordracht van een onafhankelijke jury. Winnaars in het verleden: Don Gijsel (1989), stichting de Korte Metten (1991), JACE van der Ven (1993), de Zwoelie Troelies (1995), Lauran van der Sanden (1997), Tom America (1999) Gummbah (2001), Peer de Graaf (2003) en Kristel van Issum van T.R.A.S.H (2005).