Gemeente Sittard-Geleen


05-2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Steekproef naleving van regels in gebruiksvergunning

Gemeente controleert horeca op brandveiligheid

Sittard-Geleen, 22 januari 2007 - De gemeente Sittard-Geleen controleert in de periode 22 januari tot 9 februari de horecagelegenheden op brandveiligheid. De controle gebeurt steekproefsgewijs. In aanloop naar Carnaval worden cafés en buurthuizen uitgebreid versierd. De gemeente controleert tijdens deze handhavingactie of de regels op het gebied van brandveiligheid goed worden nageleefd.

Uitgangspunt van de actie is om in de helft (ca. 70 gelegenheden) van de horecagelegenheden een controle uit te voeren. Dit gebeurt in de periode tot 9 februari. In de week van 12 februari staan mogelijke hercontroles gepland. Tijdens de hercontroles worden de horecagelegenheden bezocht die tijdens de eerste controle aanwijzingen van de inspecteurs hebben gekregen om de versieringen en/of brandveiligheidsvoorzieningen aan te passen. Indien blijkt dat de voorschriften voor een tweede keer niet of onvoldoende worden nageleefd, treedt de gemeente handhavend op. Horecaondernemers hebben in hun gebruiksvergunning voorschriften staan over wat wel en niet kan op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast is een checklist ontwikkeld aan de hand waarvan de ondernemers exact kunnen bepalen of ze voldoen aan de gestelde regels. De checklist gaat in op vluchtroutes, blusmiddelen, noodverlichting, gebruik van open vuur en de plaats en aard van versieringen. Daarnaast behandelt deze lijst ook de deskundigheid die het personeel moet hebben en worden tips gegeven over het herkennen van brandbare versieringen.

Tijdens evenementen is sprake van een toenemende drukte in horecagelegenheden. De veiligheid van de gasten is dan een extra zorg. Naleving van regels op brandveiligheid vraagt veel aandacht. De afgelopen jaren controleerde het gemeenschappelijk brandweerbureau Westelijke Mijnstreek in verschillende dorpen en steden voor en tijdens de carnaval. Hierbij is gebleken dat in een aantal gevallen overtredingen plaatsvinden. Daarom start in 2007 hiervoor een apart project ter voorkoming van onveilige situaties. Aangezien de controles en handhaving betrekking hebben op de Bouwverordening, voeren de gemeentelijke afdeling Handhaving en de brandweer gezamenlijk het project uit.

(verkrijgbaar als bijlage: checklist)