Meer afval scheiden scheelt geld

Milieu centraal

Utrecht, 25 januari 2007 -- Afval verbranden is duurder dan het recyclen van afval. Door meer afval zorgvuldig gescheiden in te leveren blijft de afvalstoffenheffing voor huishoudens te overzien. Bovendien bespaart hergebruik het gebruik van nieuwe grondstoffen en energie. Een hulpmiddel om afval apart in te leveren is de Afvalscheidingswijzer, die Milieu Centraal vandaag lanceert.

Om afvalscheiding makkelijker te maken voor consumenten heeft Milieu Centraal de Afvalscheidingswijzer ontwikkeld, een interactieve website die advies geeft. In plaats van zelf te moeten zoeken in allerlei lijsten kan een consument op www.afvalscheidingswijzer.nl een product intypen. De gebruiker ontvangt dan direct een advies over de juiste afvalbak en uitleg over de afvalsoort. Een wijnfles mag - zonder kurk - in de glasbak, maar een wijnglas moet in de vuilnisbak worden afgedankt. Drinkglazen zijn namelijk van een andere samenstelling dan verpakkingsglas.

562 kilo
In 2005 produceerde iedere inwoner van Nederland gemiddeld 562 kilo huishoudelijk afval. Hiervan is bijna de helft gescheiden ingezameld. Sommige afvalsoorten, zoals papier (74 % gescheiden ingezameld) en elektrische apparaten (79 %), worden beter gescheiden dan andere soorten afval (bijvoorbeeld textiel, 33 % gescheiden ingezameld). Producten die gescheiden ingeleverd kunnen worden, belanden nu nog vaak in de vuilniszak met restafval.

Verbranden duurder
Gemeenten mogen alle kosten voor het inzamelen en verwerken van afval in rekening brengen bij de burger. Dit gebeurt via de afvalstoffenheffing. Eventueel restafval wordt grotendeels verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie. Het verbranden van afval is gemiddeld per kilo 10 eurocent duurder dan het recyclen. Hoe meer restafval een gemeente te verwerken krijgt, hoe meer kosten ze dus maakt. Een gemeente zal deze kosten waarschijnlijk doorberekenen aan haar burgers.

Lagere afvalstoffenheffing
In 30 procent van de gemeenten betalen huishoudens per zak of container voor het restafval dat ze aanbieden. Het is voor hen voordelig om eerst zoveel mogelijk huishoudelijk afval gescheiden aan te bieden. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens in dergelijke gemeenten met gedifferentieerde tarieven afval beter scheiden. Dit is goedkoper voor deze gemeenten. Dit kan in veel gevallen de burger 15 tot 75 euro per jaar schelen.


Noot voor de redactie (