Waterschap Noorderzijlvest


Vijzels voor gemaal Abelstok
25-1-2007

De bouw van het gemaal te Abelstok is in een vergevorderd stadium. Donderdag 25 januari 2007 worden de twee vijzels gemonteerd. Met behulp van deze vijzels kan het water uit het Mensingeweersterloopdiep en het kanaal Baflo-Mensingeweer naar de Hoornse Vaart worden gepompt.

Januari 2006 is het waterschap begonnen met de bouw van gemaal en schutsluis Abelstok in de Hoornse Vaart, tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn. Hiermee kan waterschap Noorderzijlvest het waterpeil aanpassen aan de opgetreden bodemdaling.
De schutsluis voor de recreatievaart is al sinds juni 2006 gereed. Ook de bouw van het gemaal vordert gestaag. Voor de Kerst is het betonnen dak van het gemaal gestort. Nu gaat de montage van de installaties van start. Het gemaal moet na de zomer dit jaar in bedrijf kunnen.

Monteren vijzels
De aannemer (Jansen Venneboer uit Wijhe) begint donderdagmorgen met een grote kraan de eerste vijzel op zijn plaats te zetten. Na de middag komt de tweede aan de beurt.
De vijzels hebben een doorsnede van 3,50 meter, zijn 7,50 meter lang en wegen per stuk 9.000 kg.

Bodemdaling
Gemaal en sluis zijn nodig om het waterpeil in het achterliggende gebied aan te passen aan de bodemdaling door aardgaswinning. De totale kosten voor de bouw bedragen ruim 5 miljoen euro. De kosten komen ten laste van de NAM, die de bodemdaling veroorzaakt.