Dienstenbond CNV

Uw mening over nieuwe CAO afspraken voor uitzendkrachten 25-01-2007

Vorige week zijn de onderhandelingen afgerond over uw arbeidsvoor-waarden in de CAO voor uitzendkrachten. Via onderhandelingen zijn enkele verbeteringen voor u gerealiseerd. Graag lezen we uw mening!

In de onderhandelingen zijn een aantal heikele onderwerpen bij elkaar gevoegd. Voorop stond de verbetering van de arbeidsvoorwaarden in uw CAO. De afspraken hierover zijn met de ABU gemaakt.

Welke afspraken?
Onderstaand de belangrijkste afspraken op een rij. Alle gemaakte afspraken zijn in de bijlage samengevat.

Kostenvergoedingen (artikel 33)
Terwijl collegas in vaste dienst naar huis gaan met mooie kostenvergoedingen, schiet dat er voor uitzendkrachten nogal eens bij in. In feite kon de intercedent bepalen of een reiskosten vergoeding werd toegepast, of niet. Een vervelende situatie die nu eindelijk doorbroken is.

Kosten, in de vorm van onbelaste vergoedingen, worden vergoed als deze gebruikelijk zijn bij de inlener in vergelijkbare functies en/of omstandigheden. Deze afspraak gaat in op 2 juli 2007. Hoe werkt het? Als een directe collega in vaste dienst van de inlener, die het zelfde werk doet, een reiskostenvergoeding krijgt, moet het uitzendbureau deze reiskostenvergoeding ook aan u betalen.

Loon bij ziekte

1. De loonaanvulling bij ziekte wordt verbeterd. In het tweede jaar van ziekte was de loondoorbetaling 70% op grond van de wet. Dit wordt opgehoogd naar 80%. In het systeem van wachtdagen hebben we helaas nog geen resultaat kunnen boeken.


2. Door de vervanging van de WAO door de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), loopt u een extra risicos op een laag inkomen na 2 jaar ziekte. De afspraak is gemaakt dat nog in 2007 aan u een aanbod wordt gedaan voor een aanvullende inkomensverzekering.

Loongarantie in fase C
Als de opdracht stopt, maar de arbeidsovereenkomst loopt nog door, is er een groot verschil tussen de uitzendkrachten de werken op een contract voor bepaalde tijd (fase B) en de uitzendkrachten die werken op een contract voor onbepaalde tijd (fase C). Bij werkhervatting kreeg de één een garantie op 100% van het feitelijk loon (fase B), terwijl de ander terug kon vallen tot 90% (fase C). Deze onrechtvaardigheid is door u gesignaleerd en daarover is de volgende afspraak gemaakt. Voor uitzendkrachten die werken in fase C, zal het loon in de eerste drie maanden bij werkhervatting worden gegarandeerd op 100%. Daarmee is voor de uitzendkrachten in fase C in ieder geval voor 3 maanden een loongarantie afgegeven.

Buitenlandse uitzendkrachten
Naast de verbeteringen in de ABU CAO voor uitzendkrachten is met de uitzendbureaus onderhandeld over de positie van buitenlandse uitzendkrachten. Er zijn nog veel uitzendbureaus die het met de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van buitenlandse uitzendkrachten niet zo nauw nemen. Er is veel fraude. De buitenlandse uitzendkrachten die werken in Nederland horen volgens dezelfde CAO te worden betaald als u. Maar in de praktijk krijgen ze vaak veel minder betaald en werken ze bovendien onder slechtere arbeidsomstandigheden. Om deze uitbuiting en oneerlijke concurrentie aan te pakken is met alle werkgevers (ABU, NBBU, VIA) overleg gevoerd. Dit heeft een unieke overeenkomst opgeleverd die ook in de bijlage is verwerkt. Het is een start in de aanpak van fraude. Papier is immers geduldig. Nu voor ieder uitzendbureau dezelfde regels gaat gelden, bijvoorbeeld over huisvesting, komt het aan op de controle ervan. Dit is niet alleen een opdracht voor CAO-partijen, maar ook voor overheidsdiensten zoals de arbeidsinspectie.

Uw mening
Enkele belangrijke knelpunten uit de eerder ledenraadpleging hebben we op kunnen lossen. Maar niet allemaal. Samen met de ABU is daarom besloten om een aantal hete hangijzers, zoals de toepassing van het loon van de inlener en het loon bij het wegvallen van werk, samen dit jaar onder de loep te nemen. Deze studieafspraak is niet vrijblijvend.

Als lid van CNV Dienstenbond heeft u het laatste woord. Via e-mail kunt u uw stem uitbrengen over de bereikte resultaten. Uw reactie zien we graag retour uiterlijk op 2 februari , 17.00 uur. Stuur uw reactie naar Sandra Rijken, per mail s.rijken@cnvdibo.nl

Meer weten
Neem voor vragen over deze Info contact met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding via email h.gerding@cnvdibo.nl of bel 023-5670686.

Bijlage (pdf)