GroenLinks

Kabinet eindelijk overstag door GroenLinks motie Hoeksche Waard

25 januari 2007

Het kabinet heeft besloten de motie Duyvendak, tegen de aanleg van een groot bedrijventerrein in de Hoeksche Waard, uit te voeren. Dat schrijft minister Winsemius vandaag in een brief aan de Kamer. De nut- en noodzaak discussie moet opnieuw gevoerd worden. De provincie Zuid-Holland mag het bedrijventerrein niet opnemen in het streekplan.

Was deze ingreep uitgebleven, dan had de provincie eind februari het bedrijventerrein definitief vastgelegd in haar streekplan. Dan was aanleg van het bedrijventerrein onomkeerbaar geworden.

GroenLinks vindt het een grote doorbraak, dat het kabinet nu voor de nieuwe meerderheid in de Kamer is gezwicht. Het bedrijventerrein had het prachtige nationale landschap de Hoeksche Waard onherstelbaar verminkt. Wij hopen dat dit besluit het begin is van een kentering in de ruimtelijke ordeningspolitiek: zuinig zijn op ons prachtige landschap en weer duidelijke regie voeren vanuit het Rijk. Het debat over de Hoeksche Waard vormde de lakmoesproef voor de kwaliteit van de Nederlandse ruimtelijk ordening, net zoals de aanleg van de A6-A9 dat was voor een meer duurzame verkeerspolitiek.

GroenLinks verwacht dat een juist uigevoerde nut- en noodzaak discussie over een bedrijventerrein in de Hoeksche Waard, zal leiden tot de conclusie dat dit terrein op die locatie geen nut en noodzaak heeft. Ook het nieuwe kabinet dient de Hoeksche Waard te beschermen.

Wijnand Duyvendak