Provincie Limburg

Culturele Biografie voor Limburg De Provincie Limburg wil haar culturele erfgoed zichtbaar gaan maken

middels een Culturele Biografie. Gedeputeerde Staten (GS) onderzoeken op verzoek van Provinciale Staten op welke wijze de Provincie een bijdrage kan leveren aan de totstandkoming van een geschiedschrijving van Limburg. Deze moet enerzijds recht doen aan de toenemende belangstelling voor de eigen cultuur en geschiedenis en anderzijds op een moderne en toegankelijke manier worden vormgegeven.

Het plan van aanpak Culturele Biografie Limburg behelst ondermeer het ontwikkelen van een website, waar instellingen, organisaties, inwoners en bezoekers van Limburg gezamenlijk bouwen aan het verhaal van Limburg. Met deze website willen wij iedereen de gelegenheid bieden kennis te nemen van het rijke culturele erfgoed, aldus gedeputeerde Odile Wolfs.
Daarnaast moet het plan mensen stimuleren om in beweging te komen en zelf kennis te nemen van het culturele erfgoed in de omgeving. De kracht van bijvoorbeeld een archeologisch voorwerp is immers het sterkst op de plek waar het gevonden is. Als het dan ook nog mag worden aangeraakt en het verhaal achter het voorwerp wordt verteld, gaat het verleden leven.

Ook het immateriële erfgoed - tradities, dialecten, gewoonten en gebruiken wordt in het plan onder de aandacht van de inwoners en bezoekers van Limburg gebracht. Verder is er ruime aandacht voor onze hedendaagse culturele schatten, variërend van architectuur, toneel, literatuur, dans, muziek, beeldende kunst tot aan nieuwe media. Tot slot acht de Provincie het van belang dat kinderen en jongeren in Limburg spelenderwijs in contact komen met het Limburgs cultureel erfgoed en onze hedendaagse cultuur. Daarom maakt cultuureducatie onderdeel uit van alle onderwerpen in het plan van aanpak.

In de vergadering van 9 februari a.s. zullen Provinciale Staten een standpunt innemen over de uitvoering van het plan van aanpak Culturele Biografie Limburg.

25-1-2007 10:50