Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB tevreden met fietspunten in stations

Persbericht BTTB 25 januari 2007

De federale, Vlaamse en Brusselse ministers kondigen aan dat vanaf het voorjaar van 2007 fietspunten worden geïnstalleerd in de belangrijkste Vlaamse en Brusselse stations. De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) is verheugd over deze evolutie. De BTTB is sinds jaren vragende partij voor een dergelijk initiatief. De combinatie fiets plus trein is immers de meest duurzame combinatie voor lange verplaatsingen.

Interessant is dat de fietspunten niet alleen instaan voor bewaakte fietsenstallingen: ze bieden eveneens een reparatieservice. Ook fietsverhuur bij aankomst met de trein kan het gebruik van het openbaar vervoer aantrekkelijker maken. Tot op heden was fietsverhuur in de stations uitsluitend op recreatie gericht, aldus de reizigersbond.

De BTTB wijst erop dat dergelijke initiatieven in Nederland sinds lang ingeburgerd zijn in alle grote en middelgrote treinstations. Op middellange termijn is ook bij ons een uitbreiding naar alle middelgrote treinstations gewenst. Net in die stations buiten de grote steden zijn de natransportmogelijkheden per bus vaak beperkter, zodat fietsverhuur op die locaties het gebruik van de trein aantrekkelijker maakt. We denken bijvoorbeeld ook aan Noord-Limburg, waar de fiets een aanvulling vormt op ontbrekende spoorverbindingen.

De BTTB vraagt om daarnaast ook de nodige aandacht te besteden aan de bestaande fietsenstallingen: zowel de kwaliteit als de kwantiteit laten in veel stations te wensen over.