Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Kwaliteitsdag Juristen voor managers uit de `juridische kolom' van het ministerie

Toespraak | 25-01-2007 | Den Haag | Minister Karla Peijs

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Beste collega's,

Of je nu jurist, ambtenaar of politicus bent - iedereen heeft wel een mening over ons. Juristen praten recht wat krom is, ambtenaren staren uit het raam en politici zijn er om het volk te belazeren. Als jurist in dienst van de rijksoverheid heb je dubbel pech. Je bent niet alleen jurist, maar ook ambtenaar. Een uit het raam starende jurist. Het moet niet gekker worden.

Wat moeten we met zulke vooroordelen? Over ons heen laten komen? Of er keihard tegenin te gaan? Of is er misschien zoiets als een gulden middenweg? Hoe het ook zij, ik vind het top dat jullie vandaag bij elkaar komen om erover te praten. Het imago van de juristen bepaalt namelijk mede het imago van Verkeer en Waterstaat. En zoals jullie weten, is het gewoon makkelijker werken als je imago goed is. We willen graag gewaardeerd worden. Als integer bestuursdepartement en als slagvaardig uitvoeringsdepartement. Binnen de overheid, maar ook daarbuiten.

Volgens mij zijn we op de goede weg. Als ik zie hoe het ministerie de afgelopen jaren is veranderd, dan zeg ik: petje af! De Veranderopgave werkt gewoon. We hebben de luiken opengezet en de buitenwereld naar binnen gehaald. Verkeer en Waterstaat is geen in zichzelf gekeerde regeltjesfabriek, maar een open ministerie dat samen met anderen op zoek gaat naar de beste oplossingen. Ik kan wel stellen dat de club die ik binnenkort achterlaat, écht anders is dan vier jaar geleden. En dat is mede te danken aan jullie inzet.

Eenvoudig is het allemaal niet. We dragen nogal een verantwoordelijkheid. We willen dan wel geen regeltjesfabriek zijn, we hebben wel dagelijks met regeltjes te maken. Een goed functionerende juridische kolom is dus onmisbaar. Denk maar aan de invoering van wetgeving, het ontwerpen en beargumenteren van besluiten en overeenkomsten en het beslechten van geschillen.

Als jurist moet je de hele tijd laveren tussen wat kan en wat mag. Je moet creatief zijn. Integer. Doortastend. Je moet goed kunnen samenwerken. Met externe relaties, maar ook met je eigen collega's. Met beleidsmakers en ingenieurs bijvoorbeeld.

En de belangen waar jullie mee te maken hebben, zijn vaak groot. Denk alleen al aan de problematiek rond de luchtkwaliteit. Nederland moet dóór, dus willen we bouwen. Maar tegelijkertijd moeten we ons houden aan de afspraken die we met Europa hebben gemaakt.

Nu is de luchtkwaliteit toevallig een big issue, maar ook kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben. Ik zeg korenwolf , en jullie weten genoeg. De media hebben hun mond vol. O, wat zijn we weer bureaucratisch. En die regeltjes. Zo onzinnig! Dat de waarheid veel genuanceerder ligt, daar gaan ze dan volledig aan voorbij. Van zulke dingen word ik af en toe best een beetje verdrietig.

Op zo'n moment zou je 't liefst de buitenwereld op straat schoppen en de luiken dichttrekken, maar dat moet je dus nooit doen. We moeten altijd blijven uitleggen waarom we tot bepaalde besluiten komen. Zo staat dat ook in de grondtoon van Verkeer en Waterstaat. Ik citeer letterlijk: `Afwegingen maken en verantwoording afleggen over de gemaakte keuzes vormen de basis van ons werk'. Voor de liefhebber: pagina 12 van de Communicatiestrategie 2007.

De grondtoon vormt de basis van de identiteit van Verkeer en Waterstaat. En aangezien de identiteit op haar beurt de basis vormt van het imago, is het dus essentieel dat je die grondtoon goed weet te raken.

Beste collega's,

Voordat ik het woord geef aan de volgende spreker, wil ik graag benadrukken dat ik ontzettend blij met jullie ben. En ik weet zeker dat veel collega's op het ministerie er net zo over denken. In zekere zin vormen juristen toch de slijpsteen voor onze besluitvorming. Alleen al daarom zou ik niet weten hoe we het zonder jullie zouden moeten doen. Bovendien - laat ik daar niet geheimzinnig over doen - is het vaak een zegen om de advocaat van de duivel in huis te hebben. Ik denk dat iedereen het daar wel over eens is.

Kortom, ook binnen Verkeer en Waterstaat zit het met jullie imago volgens mij best goed. En krijg je de indruk dat een collega eens niet zo goed begrijpt waarom je een bepaald advies geeft, schroom dan niet het nog een keer uit te leggen. Dat hoort bij je rol.

Vandaag gaan jullie luisteren naar verschillende interessante sprekers. Maar vergeet niet ook naar jezelf te luisteren. Want het belangrijkste is dat je voldoening vindt in wat je doet. Image is everything, maar ook niet alles natuurlijk.

Ik wens jullie een vruchtbare en inspirerende dag toe!

Bedankt!