Gemeente Winterswijk


Raad vergadert over ontwikkelingsplannen strandbad

Winterswijk - Op donderdag 25 januari vergadert de gemeenteraad onder andere over een voorstel van het college om de drie initiatiefnemers - De Beukenhorst, WAM & Van Duren cs en Stichting Behoud Strandbad - te vragen hun ontwikkelingsplannen verder uit te werken. Ook behandelt de raad een motie van PvdA voor een verbod op het gebruik van wilde dieren tijdens circusvoorstellingen in Winterswijk. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Strandbad
Op dit moment zijn er drie plannen voor de herontwikkeling van het strandbad. In de commissie- en raadsvergadering van december 2006 zijn deze plannen besproken. Tijdens beide vergaderingen bleek dat er nog enkele vraagpunten zijn bij de commissie en de raad. Het college stelt daarom voor om de drie initiatiefnemers aanvullende vragen voor te leggen om uiteindelijk te komen tot drie goed vergelijkbare plannen. De initiatiefnemers krijgen daarvoor de tijd tot 1 maart. Het college wil in mei de drie complete plannen voorleggen aan de raad voor een definitieve keuze.

Drie initiatieven
Van de ingediende initiatieven zijn de volgende drie overgebleven:
- Plan Beukenhorst: realisatie van een tweede vestiging van restaurant De Beukenhorst aangevuld met een natuur/kuurhotel en een brasserie accommodatie gericht op het hogere marktsegment;
- Plan WAM&Van Duren i.s.m. Het Winkel en UBCRO Sports: paviljoen met kleinschalige vergader/congresfunctie, dagrecreatie en kampeerfaciliteiten in de vorm van blokhutten, verplaatsing bestaande survivalbaan en herstellen zwembadfunctie;
- Plan Stichting Behoud Strandbad: herstellen van het oude strandbad met zwemfunctie. Uit een van deze drie initiatieven moet de raad dus uiteindelijk een keuze maken.

Historie
In december 2005 heeft het college een oproep gedaan voor het indienen van plannen voor de herontwikkeling van het strandbad. Uiteindelijk zijn dus vijf plannen ingediend voor de herontwikkeling. De vijf ingediende plannen zijn ter beoordeling voorgelegd aan een extern adviesbureau. Het bureau had de opdracht om een eerste objectieve beoordeling te geven aan de hand van de gemeentelijke uitgangspunten. Hierin gaat het college uit van een marktgerichte, private herontwikkeling waarmee een positieve bijdrage geleverd kan worden aan de renovatie en instandhoudingkosten van het strandbad. Daarbij moet sprake zijn van een maatschappelijk rendement voor Winterswijk en haar inwoners. Daarnaast moeten de plannen passen binnen de kaders van de omgevingskwaliteiten en de monumentale status. Op basis hiervan hebben volgens het externe bureau de plannen van De Beukenhorst en van WAM&Van Duren de meeste kans. Het bestaande plan van de Stichting Behoud Strandbad is hier later aan toegevoegd.

Motie wilde circusdieren
In de raadsvergadering wordt ook een motie van het PvdA behandeld over het gebruik van wilde dieren tijdens circusvoorstelling. In navolging van de gemeente Winschoten wil ook de PvdA een verbod op het gebruik van wilde dieren tijdens circusvoorstellingen die hier in Winterswijk worden gehouden.

Meer informatie
U kunt de achterliggende informatie bij de agendapunten vinden in de bestuursinformatie op onze website www.winterswijk.nl, burger en bestuur>raad>vergaderingen>25 januari 2006.

De achterliggende informatie (agendapunt 05) bij de motie van de PvdA kunt u ook vinden in de bestuursinformatie op onze website www.winterswijk.nl, burger en bestuur>raadscommissies>Commissie Burger en Samenleving>11januari 2006.