CNV en FNV: situatie Guinee alarmerend

Cnv

CNV en FNV hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan de president van Guinee, Lasana Conté. CNV en FNV maken zich ernstige zorgen over de schending van mensenrechten en vakbondsrechten in het West-Afrikaanse land. Tijdens een protestbijeenkomst georganiseerd door de vakbonden openden de presidentiele garde en 'anti-gang' eenheden het vuur op de menigte. Tijdens een ander protest in de hoofdstad Conakry vielen 23 doden. Maandag werden de voorzitters van de twee vakcentrales, Rabiatou Diallo van de CNTG en Ibrahim Fofane van de USTG, opgepakt en mishandeld. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar doordat de vakbondskantoren en computers kapot zijn geslagen en telefoons en gelden meegenomen, is ze het werken onmogelijk gemaakt.

De samenwerkende vakbonden in Guinee, waaronder de CNV-partner CNTG en FNV-partner USTG, hebben op 10 januari opgeroepen tot een staking. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de gierende inflatie (30%) die de koopkracht steeds verder aantast, schending van fundamentele mensen- en vakbondsrechten, de corruptie en het niet nakomen door de overheid van gemaakte afspraken met werknemers en werkgevers. Dat stakingen en andere protestbijeenkomsten met geweld worden neergeslagen, is op geen enkele wijze te rechtvaardigen. CNV en FNV veroordelen de schending van de vakbondsvrijheid en mensenrechten en vragen in de gezamenlijke brief aan Conté om als staatshoofd in te grijpen. Daarnaast vragen ze de plegers van het geweld voor de rechter te brengen en verantwoording af te laten leggen voor de gepleegde daden. De brief is ook verstuurd naar Minister van Buitenlandse Zaken Bot. CNV en FNV roepen hem op aan te dringen bij zijn EU-collega's de geldkraan voorlopig dicht te draaien voor Guinee.

Wereldwijde protesten
In Nairobi is het Wereld Sociaal Forum gaande. Daar is gisteren door een delegatie van vakbondsmensen ook geprotesteerd tegen de recente gebeurtenissen in Guinee. De president van Kenia is opgeroepen om in Afrikaans verband ook vragen te stellen aan de Guineese leiders.
De wereldvakbondsorganisatie IVV (Internationaal Verbond van Vakbonden) heeft de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) opgeroepen de zaak te onderzoeken. De IVV heeft tegelijkertijd donoren van Guinee, waaronder de Wereldbank, IMF en de EU, gevraagd de structurele hulp op te schorten tot de rust is teruggekeerd.