Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
10 Vragen van de heer M. Cavusoglu
(ingekomen op 25 januari 2007)

In de Volkskrant van zaterdag 13 januari 2007 schrijft Hans van Maanen over verscheidene onderzoeken die erop zouden kunnen wijzen dat de politie in Nederland "etnistisch . Of op z'n minst meer gespitst op allochtone jongeren dan autochtone jongeren." Verder concludeert Van Maanen dat "allochtone jongeren kennelijk niet alleen eerder, maar ook zwaarder gepakt worden."

GroenLinks vindt dit een alarmerend signaal. Het voegt zich bij de meldingen die wij van allochtone Utrechters hebben gekregen over onbehoorlijk politieoptreden. Wij hebben hier al vaker op gewezen.

Wij weten dat de politie op dit moment bezig is met een beleidsnotitie diversiteit om de negatieve beeldvorming die bij allochtone Utrechters over de politie leeft, aan te pakken. Die notitie en de uitvoering daarvan wachten we met spanning af.

Het artikel van de Volkskrant gebruikt een aantal onderzoeken om uiteindelijk tot boven genoemde conclusie te komen. Het gaat hier om landelijk onderzoek en om landelijke cijfers. GroenLinks heeft daarom een aantal vragen met betrekking tot de Utrechtse situatie om te kunnen beoordelen of we ook in Utrecht van een alarmerende situatie moeten spreken.

1. Is het college bekend met het artikel van Hans van Maanen uit de Volkskrant van zaterdag 13 januari 2007? En is het college het met ons eens dat hij een zorgwekkende ontwikkeling schetst?
2. Is het college op de hoogte van de in het artikel genoemde onderzoeken? Zo niet, wil het college de onderzoeken opvragen en bestuderen?
3. Zo ja, in hoeverre kan de Utrechtse situatie met de in de onderzoeken genoemde landelijke cijfers worden vergeleken?
4. Als de situatie in Utrecht vergelijkbaar is met de in het artikel geschetste landelijke ontwikkelingen ten aanzien van de politie, is het college dan bereid actieve maatregelen te nemen deze ontwikkeling te keren? En zo ja, welke concrete maatregelen heeft het college in gedachten?


---- --