Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Belangrijke eerste stap naar betere behandeling

lepel met pillen Via het Zorginkoopproject van het NPCF (Nederlands Patiënten Consumenten Federatie) wil de VSN de kwaliteit van de zorg voor mensen met een spierziekte verbeteren. Binnenkort zal er een experiment starten rond de behandeling van jongens met Duchenne-spierdystrofie. Zorgverleners (ziekenhuizen, revalidatiecentra) spreken met de verzekeraar af dat zij kwalitatief goede zorg zullen leveren.

De VSN geeft daarbij aan wat kwalitatief goede zorg is. Donderdagavond 25 januari zetten vier ziekenhuizen in Utrecht en revalidatiecentrum De Hoogstraat hun handtekening onder een intentieverklaring.

In de pilot werken de NPCF, VSN, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen, Agis (in Utrecht) en Menzis (in Grondingen) samen om het patiëntenperspectief een plaats te geven in de zorginkoop. Nieuw is de deelname van de ziekenhuizen. Op 25 januari ondertekenden de deelnemende partijen een intentieverklaring. In de loop van 2007 willen partijen concrete afspraken maken met elkaar, zodat de zorgverzekeraar gerichter zorg kan gaan inkopen voor 2008.

Zorginkoop bestaat uit afspraken tussen zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en huisartsen, en zorgverzekeraars. In de praktijk blijkt dat de wensen, behoeften en ervaringen van patiënten een belangrijke bijdrage leveren aan goede en toegankelijke zorg. VSN, NFK en Agis hebben ziekenhuizen in de regio Utrecht benaderd om mee te werken aan het verder integreren van het patiëntenperspectief in hun bestaande kwaliteitsbeleid. De ziekenhuizen is gevraagd samen met patiëntenorganisaties projecten te ontwikkelen die, waar nodig, zichtbare verbeteringen voor de betrokken patiënten opleveren. Patiëntenorganisaties hebben hiervoor thema's opgesteld, waarbinnen afspraken worden gemaakt: informatie en voorlichting, toegankelijkheid en interne logistiek, multidisciplinair handelen, de bewaking en uitvoering van richtlijnen en transparantie van kwaliteit.

De deelnemende ziekenhuizen zijn AntoniusMesosGroep, Meander Medisch Centrum, Diakonessenhuis en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het revalidatiecentrum de Hoogstraat sluit zich hierbij aan. De betrokken patiëntenorganisaties zijn de Borstkanker Vereniging Nederland, de Nederlandse Stomavereniging, de Stichting Contactgroep Prostaatkanker, allen lid van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en de regionale patiëntenplatform CliëntenBelang Utrecht.

De pilot Zorginkoop en patiëntenperspectief in de regio Utrecht is onderdeel van het programma Zekere Zorg, waarin Fonds PGO en NPCF via projecten en scholing van patiënten-, gehandicapten- en ouderenorganisaties de marktpositie van patiënten en cliënten versterken.

26 januari 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400