Groen!

Brussel, 26 januari 2007

Groen! wil Wereld Sociaal Forum in Vlaams Parlement brengen

De afgelopen vijf dagen hebben naar schatting ruim 50.000 andersglobalisten in Nairobi gepraat over onder meer de effecten van de oneerlijke wereldhandel, de ecologische degradatie, het aidsvraagstuk en de genderproblematiek. Onder hen ook talrijke deelnemers van Vlaamse NGOs en sociale organisaties, waaronder 11.11.11, Broederlijk Delen, Vredeseilanden en de vakbonden.

Groen! betreurt dat de Vlaamse regering, in de persoon van niemand minder dan haar minister-president, Yves Leterme, wel aanwezig was op de hoogmis van de mondiale economische elite, het Wereld Economisch Forum in het mondaine Davos, maar afwezig bleef in Nairobi. Hiermee illustreren CD&V, SP.a, VLD, N-VA en Spirit eens te meer het belang dat de meerderheid hecht aan het primaat van de economische welvaart boven de bekommernis voor het sociale en ecologische welzijn.

Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) zal de commissie Buitenlandse Aangelegenheden van het Vlaams Parlement formeel verzoeken om een hoorzitting te organiseren waarop vertegenwoordigers van de Vlaamse NGOs en de vakbonden aan de parlementsleden verslag kunnen brengen over de gesprekken die op het Wereld Sociaal Forum plaatsvonden. Groen! zal de meerderheidspartijen uitnodigen om gezamenlijk dit formeel verzoek in te dienen.

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid Groen!