EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl



26 januari 2007

EVO OVERWEEGT KORT GEDING NA ONAANGEKONDIGDE
AFSLUITING ZEEUWS SPOOR

EVO heeft vandaag vernomen dat gedurende negen dagen het spoor tussen Roosendaal en Vlissingen wordt afgesloten voor goederenvervoer. Infrabeheerder Prorail heeft dit besluit genomen zonder enig overleg met vervoerders en verladers. Bedrijven in de Vlissingse Sloehaven die afhankelijk zijn van deze route weten nog van niets, terwijl de afsluiting zaterdag 3 februari al van start moet gaan. EVO heeft Prorail tot maandagmorgen 11 uur de tijd gegeven terug te komen op dit besluit. Indien Prorail dit niet doet, spant EVO een kort geding aan.

Onderzoek heeft aangetoond dat er op gedeelten van het baanvak Roosendaal - Vlissingen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen. Aangezien de sporen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom er slecht bijliggen, heeft Prorail Inframanagement gemeend dit moment aan te grijpen om het spoor met spoed te gaan vernieuwen. Dit terwijl er ook goede alternatieven zijn, zoals het opknippen van de werkzaamheden in kleinere tijdsvakken.

Prorail heeft het nagelaten vervoerders en verladers te informeren. Dit terwijl op het moment dat bijvoorbeeld explosieven op snelwegen worden opgeruimd, Rijkswaterstaat dit op uitstekende wijze van tevoren communiceert aan de weggebruikers.

Bedrijven in Zeeland zijn volstrekt overvallen en weten in de meeste gevallen nog van niets. Zij reageren furieus, omdat zij belangrijke transporten hebben ingepland de komende weken en niet op korte termijn iets anders kunnen regelen. De Sloehaven is een belangrijk industrieel gebied in Zeeland, waar autotransport-, chemische en afvalverwerkingsbedrijven zijn gevestigd.

De afsluiting betekent dat er negen dagen van 3 februari 1 uur 's nachts tot 12 februari 5 uur 's ochtends geen treinverkeer mogelijk is tussen Roosendaal en Sloehaven en tussen Roosendaal en de Kragge.

Noot voor
de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact
opnemen met EVO, Mark Jansen,
telefoon: (079) 346 73 73 of (06) 21 642 444. Alle persberichten van EVO vindt u terug op de website van EVO, onder actueel - persberichten.

EVO is de belangenbehartiger van 30.000 bedrijven in alle branches die goederen te vervoeren hebben. Dat doen zij met eigen voertuigen of besteden ze uit aan een transportonderneming. Bij elkaar genereren de EVO-leden, die werk bieden aan 1,3 miljoen mensen, 70 procent van alle lading van, naar en binnen Nederland.