Gemeente Hilversum

Vragen van het CDA inzake bereikbaarheid van de Hilversumse Meent bij calamiteiten

26 januari 2007
Geacht college,

Met enige ongerustheid heeft de CDA-fractie de ontwikkeling rond de brand d.d. 15-01-2007 in de Hilversumse Meent gevolgd. In de Rietmeent is een huis door een omvallende kaars volledig uitgebrand is. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.

Wat het CDA wel zorgen baart is het commentaar van de brandweercommandant uit Bussum in deze. Enkele jaren geleden is afgesproken (na de brand in de Mossenmeent) dat in geval van brandalarm, niet de Hilversumse brandweer zal uitrukken, maar de Bussumse omdat deze sneller ter plaatse kan zijn. Nu was het corps 'te laat' ter plaatse en de commandant had daarover enkele opmerkingen.

Het CDA wil daarover de volgende vragen stellen.


1. De uitruktijd is met 2 minuten overschreden, kunt u daar een oorzaak van aangeven?

2. Waren er inderdaad vrijwilligers te laat en wat was de reden daarvan?

3. Er is omgereden via de Fransche Kampweg, omdat er op de kortste route te hoge verkeersdrempels liggen. Betekent dit dat bij calamiteiten in de Meent de brandweer nooit de kortste route kan nemen?

4. Op de Fransche Kampweg was juist een verkeersdrukte i.v.m. een omleiding. Hebben de sirenes onvoldoende geholpen bij het behouden van de snelheid cq het doorrijden?

5. Was er geen navigatiesysteem aan boord die tijdig waarschuwde voor een file op de Fransche Kampweg?

6. Bent u met het CDA van mening dat er betere afspraken gemaakt moeten worden m.b.t. de bereikbaarheid van de Meent bij calamiteiten en kunt u ons die afspraken melden?

Met vriendelijke groet,
A. Zijlstra-van Galen