Ingezonden persbericht


Persbericht |

| |
|datum   |Januari 2007                       |
| | |
Minister Van der Hoeven opent het Jaar van de Molens

Op zaterdag 27 januari opent Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Maria van der Hoeven het Jaar van de Molens 2007. Honderden molens in Nederland zullen speciaal voor deze gelegenheid de Jaar van de Molens-vlag uithangen en natuurlijk draaien. Dit startsein van het Jaar van de Molens valt samen met de opening van de grote dubbeltentoonstelling 'Leven van de Wind' en 'Meesters en Molens' in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch.

2007 is het Jaar van de Molens
2007 Draait om de Molens. Nederland met zijn wind- en watermolens geldt internationaal als het 'molenland' bij uitstek. Dankzij de molen is ons 'landje aan de zee' groot geworden. Zeshonderd jaar geleden, in 1407, werd de eerste poldermolen in Holland gebouwd. Daarom vindt in 2007 het Jaar van de Molens plaats. Er valt veel te vieren. Denk alleen al aan de meer dan 1000 molens, stuk voor stuk monumenten, de honderden vrijwillige molenaars die zich belangeloos in dienst stellen van dit unieke erfgoed en de talloze molenorganisaties die de betrokkenheid bij de molens in ons land ieder jaar vergroten. Maar er is ook zorg om de molen. Door achterstallig onderhoud en dalende overheidssteun lopen we het risico dat het aantal molens in de toekomst sterk gaat dalen. Van de overgebleven molens zijn er zo'n 450 nodig aan restauratie toe. Daar is geld voor nodig. Alle reden voor een landelijke steunactie in 2007. Doel van het Jaar van de Molens is om méér vrienden, leden en geld voor al die verenigingen en stichtingen te genereren, die zich het lot van de molens aantrekken. Daartoe organiseert stichting Jaar van de Molens allerlei landelijke activiteiten en helpt zij provinciale, regionale en lokale organisaties bij het opzetten van eigen evenementen. Alle activiteiten in het kader van het Jaar van de Molens zijn te vinden op de website www.jaarvandemolens.nl. Een in het oog springend onderdeel is de grote dubbeltentoonstelling in het Noordbrabants Museum.

Dubbeltentoonstelling 'Leven van de Wind' en 'Meesters en Molens' De molen stond model voor beroemde meesters uit de Gouden Eeuw, onder wie molenaarszoon Rembrandt. In de tijd van de Romantiek werd de molen meer dan ooit gezien als een oer-Hollands fenomeen. In de jaren van industrialisering en modernisering voorzagen de kunstenaars de teloorgang van het ambacht van de molenaar en van de molen zelf. In hun schilderijen leggen zij daarom juist de nostalgie van de molen vast. Het tentoonstellingsdeel 'Leven van de Wind' schetst aan de hand van eeuwenoude modellen, ontwerpen, schilderijen en gebruiksvoorwerpen het 600-jarige leven van de Nederlandse molen. De tentoonstelling 'Meesters en Molens, van Rembrandt tot Mondriaan' biedt een overzicht van de verbeelding van de molen in de Nederlandse kunst door de eeuwen heen. Ruim honderd schilderijen, tekeningen en printen zijn in dit deel van de tentoonstelling te zien.

Feestelijke opening van het Jaar van de Molen 2007 in Limburg

Op Zaterdag 27 Januari wordt op de Melickse Waterschei bij de Prins Bernhard Molen, om 11.00 uur het officiële startschot gegeven voor dit jubileum jaar. Op een feestelijke wijze wordt de dag geopend met het hijsen van de Molenvlag. Er zullen die dag diverse activiteiten in en rond de molen plaatsvinden. De molenaar zal tussen 11.00 uur en 17.00 uur ( bij goede weersomstandigheden ) de prachtig versierde molen laten draaien. Iedereen is dan van harte welkom eens een kijkje te komen nemen in de molen. Met alle vragen kunt U dan bij de molenaar terecht. Er is ook ambachtelijk gemalen meel te koop. Voor de kleinsten ligt er een kleurplaat. Verder gaan we om 14.00 uur van start met een knutselmiddag voor de kinderen, waar een echte molen wordt gemaakt van een bouwplaat. Tijdens de pauze is er een glaasje drinken voor de deelnemers. Ook de kleinsten mogen erbij komen en een kleurplaat kleuren. We brengen dan met de groep een bezoek aan de molenaar die de kinderen een leuke rondleiding zal geven en hun op een gepaste manier uitleg zal geven over de werking van de molen. Het geheel sluiten we af rond 16.00 uur met een ballonnenwedstrijd, waar voor de winnaar ook een leuk prijsje aan verbonden is. (Deelname aan deze 3 activiteiten E 2,75). Het is niet alleen een kinderfestijn. Iedereen is welkom en voor een gezellige sfeer wordt gezorgd door de Heldense Buben die met hun accordeonmuziek het geheel een vrolijke noot geven. U kunt een bezoekje brengen aan het opengestelde Landbouwwerktuigenmuseum, waarin het landbouwleven van vroeger wordt belicht. U kunt dan vanuit Oetsjpanning de Meuleberg, onder het genot van een heerlijk geurig kopje koffie en een lekker eigen gebakken stukje vlaai, genieten van een uniek panorama waarin de prachtig opgetogen molen een centrale plaats inneemt. Dus kom allemaal gezellig langs bij de Prins Bernhard Molen! Tot Zaterdag!

Molen Prins Bernhard
Waterschei 73
6074 ES Melick
Voor verdere info : 0475 302707


---