SGP


26 - 01 - 07 | NAVO en EU moeten meer samenwerken

Nederland moet zich inzetten voor intensivering van de samenwerking tussen NAVO en EU in crisisbeheersing. Het uitgangspunt moet zijn dat binnen één crisisbeheersingsoperatie NAVO en EU gezamenlijk optrekken. De combinatie van de militaire kracht van de NAVO en de diplomatieke, sociale en economische instrumenten van de EU biedt kansen voor een effectieve crisisbeheersing. Deze aanbeveling doet het wetenschappelijk instituut van de SGP in haar nieuwste uitgave Geeft acht, Visie op Europees veiligheidsbeleid in een onzekere wereld.

De samenwerking tussen NAVO en EU heeft volgens de SGP veel voordelen. Het voorkomt concurrentiestrijd tussen beide organisaties en het vermindert tegenstellingen tussen de Verenigde Staten en Europa. Ook kan door samenwerking maximaal gebruik worden gemaakt van specifieke capaciteiten en bewerkstelligt het synergie in optreden. Dit maakt een effectievere crisisbeheersing mogelijk en het bevordert de eenheid in het Westers veiligheidsbeleid.

Naast samenwerking pleit de SGP ook voor afbakening. De SGP ziet de EU bij voorkeur optreden op het Europese continent. Gezien de beperkte militaire capaciteit van de EU is het wenselijk de EU vooral in te zetten voor crisisbeheersingsoperaties van geringe omvang en van korte duur en laag in het geweldsspectrum. Als de EU besluit militaire missies op zich te nemen, heeft het sterk de voorkeur dat zij daarbij gebruik maakt van NAVO-middelen. Dit om een zo nauw mogelijke samenwerking met de NAVO te behouden. De afbakening van militaire inzet tussen NAVO en EU moet ook zijn weerslag krijgen in het takenpakket en de samenstelling van de NATO Response Force en de EU Battle Groups.

De NAVO is en blijft voor de SGP de meest geschikte organisatie voor alle crisisbeheersingsoperaties en bij operaties met een hoog geweldsniveau. Het inzetgebied van de NAVO is uitgebreid van het bondgenootschappelijk grondgebied via nabije regioâs tot regioâs ver weg. De SGP steunt die ontwikkeling. De Noord-Atlantische Raad van de NAVO is voor de SGP het politieke forum waarin meningsverschillen tussen Amerika en Europa worden besproken. Een hechte transatlantische band is immers van groot belang voor het bevorderen van wereldwijde veiligheid en stabiliteit.

---

Dr. M. de Haas e.a., Geeft acht. Visie op Europees veiligheidsbeleid in een onzekere wereld, Gouda 2007, 145 blz., prijs ⬠8,95, ISBN 978-90-78323-04-4.

Klik hier om deze publicatie te bestellen. Zie het origineel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Guido de Brès-Stichting, het wetenschappelijk bureau van de SGP (drs. J.A. Schippers of drs. J.W. van Berkum), tel. 0182-696911, e-mail: studiecentrum@sgp.nl.
NAVO en EU moeten meer samenwerken