Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26 januari 2007

Rotterdams beeld voor Teheran
De Rotterdamse kunstenares Ferial Kheradpicheh (43) is uitgenodigd om een grote sculptuur te maken voor het 1e Internationale Beeldensymposium in de Iraanse hoofdstad Teheran. Haar werk, getiteld Souvenir de l'Amour, wordt een van de 20 conceptuele beelden die een permanente plek krijgen in de stad. Ze worden gemaakt door 5 kunstenaars uit Iran en 15 van over de hele wereld. Ferial, afkomstig uit Iran en sinds 1984 hier werkzaam, is uitgenodigd als Nederlandse.
HET WERK
Souvenir de l'Amour is een conceptueel beeld: het betekent meer dan de vorm laat zien. Verborgen in het binnenste van de 4,5 meter hoge toren van witte marmerblokken komen 475 individuele, persoonlijke kostbaarheden: teksten, foto's en kleine voorwerpen vol emotionele betekenis. Deze inhoud wordt bijgedragen door mensen uit het netwerk van Ferial in Iran en in Nederland.
Met Souvenir de l'Amour brengt Ferial positieve gedachten en gevoelens samen tot een krachtig monument van liefde en hoop. De bijdragen komen uit vele werelden en achtergronden, en vinden elkaar in het hart van het kunstwerk, goed beschermd door het natuurlijke materiaal.
HET SYMPOSIUM
Het ontwerp van Ferial Kheradpicheh is samen met 19 andere geselecteerd uit meer dan 400 aanmeldingen. Ferial en haar mede-deelnemers ontmoeten elkaar van 20 februari tot 13 maart op het symposium in Teheran. Ter plaatse zullen ze daar de beelden maken. Materiaal en gereedschap worden beschikbaar gesteld door de gemeente Teheran, die het symposium organiseert. Als de sculpturen klaar zijn, zal een internationale jury acht prijzen toekennen. Alle beelden, ook de niet-winnende, krijgen een permanente plaats in Teheran.
DE KUNSTENARES
Ferial Kheradpicheh werd in 1963 geboren in Teheran. Ze studeerde in Iran en, na haar komst naar Nederland, aan de Kunstacademie in Arnhem. Ze houdt zich bezig met tekenen, schilderen en beeldhouwen en is gespecialiseerd in community art: kunstuitingen waar `gewone mensen' nauw bij betrokken zijn. In Rotterdam en omgeving organiseerde en realiseerde ze onder meer Grote Visserijstraat Verlicht, een etalageproject bij het Marokkaans Cultureel Centrum, Vergane Glorie in Rotterdam- Delfshaven, project Keileweg en Vele Kleuren in Middelland. Ze exposeerde onder meer in Galerie Stek, Witte de With en het Arnhemse Musis Sacrum.
VOOR DE REDACTIE
Ferial is graag bereid haar werk en haar deelname aan het symposium in Teheran toe te lichten in interviews. Ze is tot half februari bereikbaar per e-mail op fkheradpicheh@chello.nl en telefonisch op 010 2760840 of 0646 012782. Meer informatie over het 1e Internationale Beeldensymposium in Teheran (in het Engels en Farsi) is te vinden op de website www.tehransculpture.org.


---- --