Saxion Hogescholen
BR>

do 25 januari 2007

Saxion Spitaal opent haar deuren!

`Spitaal' is het simulatieziekenhuis van de opleiding tot verpleegkundige (HBO-V) van Saxion Hogescholen in Enschede. Op maandag 29 januari 2007 gaan voor de dertiende keer de deuren van `Spitaal' open.

Gedurende de periode van 29 januari tot en met 2 februari 2007 simuleren eerstejaars studenten van de opleiding, samen met simulatiepatiënten, de werkelijkheid van een ziekenhuis. De studenten spelen de rol van verpleegkundige en verzorgen één patiënt.

Ter voorbereiding op `Spitaal' moeten de studenten zes praktijksituaties bestuderen. Vooraf weten zij niet aan welke patiënt zij gekoppeld worden en met welk ziektebeeld zij geconfronteerd worden. In uniform gekleed en herkenbaar aan de naamsticker maken de studenten kennis met hun simulatiepatiënt.

Vrijwilligers spelen de rol van patiënt met een bepaald ziektebeeld. Ook deze simulatie-patiënten hebben vooraf hun situatie kunnen bestuderen. Tijdens de `behandeling' kunnen er ook nog een aantal `stoorzenders'op het pad van de studenten komen zoals de medewerker van de röntgenafdeling, een ongeduldige arts, een verpleegkundige die bloed wil afnemen, de technische dienst of de schoonmaak-dienst.

`Spitaal' heeft duidelijk een leerdoel. De eerstejaars studenten leren hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat op een verpleegafdeling van een algemeen ziekenhuis. Verder leren ze met alle disciplines binnen een ziekenhuis samen te werken. Vierdejaars studenten observeren de eerstejaars studenten in het kader van hun opleiding. Verder is er een taak weggelegd voor derde- en vierdejaars studenten. Zij assisteren bij het instrueren van studenten en simulatiepatiënten, ze verrichten werkzaamheden in de keuken, ze zorgen voor de administratieve afhandeling of spelen voor afdelingshoofd.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------