VVD


29-1-2007

Onderzoek CIA-vluchten afgerond

Vorige week heeft de tijdelijke onderzoekscommissie van het Europees Parlement haar werkzaamheden afgerond. Deze commissie werd een jaar geleden in het leven geroepen om onderzoek te doen naar de betrokkenheid van Europese regeringen bij geheime CIA-vluchten en verborgen detentiecentra voor terreurverdachten.

Tientallen getuigenissen van slachtoffers, journalisten, advocaten en een aantal ministers werden gebruikt voor het opstellen van het rapport. Bovendien bezochten enkele leden van de onderzoekscommissie landen die bij deze vermeende praktijken betrokken zouden zijn .

Over het resultaat van haar werk was de commissie verdeeld. Het rapport werd aangenomen met 28 vóór en 17 tegen stemmen. Jeanine Hennis-Plasschaert behoorde met haar liberale collega's tot de groep voorstemmers. Ondanks het feit dat geen harde bewijzen op tafel zijn gekomen, is zij van mening dat het onderzoek van toegevoegde waarde is geweest. Duidelijk is dat mensenrechten geschonden zijn. De strijd tegen terrorisme is een belangrijke, maar we moeten ervoor waken dat deze strijd niet als excuus wordt gebruikt om de fundamentele rechten aan de kant te zetten.