Partij van de Arbeid


Den Haag, 26 januari 2007


Vragen van de leden Leerdam en Wolfsen (PvdA) aan de minister van Justitie


over het bericht dat voormalig gedetineerde Antillianen niet in staat zijn terug te keren naar de Nederlandse Antillen


1. Kent u de artikelen 'Nederland solt met Antillianen. Gedetineerden na uitzitten van straf op straat gedumpt' en 'Bizarre toestanden. Advocaat snapt er niets van: Cliënt moet terug naar Curaçao maar kan niet', waaruit blijkt dat sommige voormalig gedetineerden, afkomstig uit de Nederlandse Antillen die in Nederland hun straf hebben uitgezeten en terug willen of moeten keren, financieel niet in staat zijn terug te reizen naar de Antillen, en daardoor een zwervend bestaan in Nederland gaan leiden?
2. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat het zeer onwenselijk is dat deze mensen, zonder geld, zonder huis of inschrijfadres en zonder toekomstperspectief in Nederland rondzwerven?
3.. Bent u bekend met het in het artikel specifiek genoemde geval van een man, die door Justitie op de Antillen is opgehaald om zijn straf in Nederland uit te zitten, en die vervolgens van de Nederlandse justitie moest reclasseren op de Nederlandse Antillen, maar niet in staat is zijn reis te bekostigen?
* Bent u ervan op de hoogte dat de advocaat van de voormalig gedetineerde momenteel volgens het artikel bij alle ministeries en instanties nul op zijn rekest krijgt?
5. Bent u het met de PvdA fractie eens dat deze zaak een zeer onduidelijke, ongewenste en merkwaardige situatie is?
6. Hoe staat het met de uitvoering van de toezeggingen van de Minister van Justitie die hij op


9 december 2003 heeft gedaan en die moesten voorkomen dat uit de gevangenis ontslagen Antillianen en Arubanen een zwervend bestaan zouden leiden? Minister Donner beloofde toen een structurele voorziening voor deze problematiek, hoe staat het daarmee?


7. Wilt u van de gelegenheid gebruik maken antwoord te geven op de vragen die de PvdA bijvoorbeeld tijdens de Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties 2005, 2006 en 2007 heeft gesteld over de voortgang van de beloofde regeling die gevallen aan de kaak stelde zoals in het artikel beschreven, maar waarvan de toezeggingen door de verschillende Ministers structureel in vaagheden bleven steken?
* Uit de reactie van het Antillenhuis in het artikel blijkt dat de in de artikelen behandelde zaken geen geïsoleerde gevallen zijn. Is het ministerie bekend met andere soortgelijke gevallen?
9. Welke actie bent u concreet van plan te ondernemen om bovengenoemde situaties tegen te gaan?


Bron Antilliaans Dagblad, 25-01 2007