Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 29 januari 2007

Correspondentie met de Kamer, 19-01-2007

Kamerbrief over de eerstvolgende landbouw- en visserijraad. Er wordt onder andere worden over het werkprogramma van de voorzitter (Duitsland), marktordening groenten en fruit en honden- en kattenbont.
---

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 29 januari 2007 (Nieuw venster)
Correspondentie met de Kamer, 19-01-2007 (PDF, 59 kB)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
Directie Internationale Zaken
Geachte Voorzitter,
Op 29 januari 2007 a.s. vindt in Brussel de volgende vergadering plaats van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij. Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.
De Raad start met de bespreking van het werkprogramma van het voorzitterschap. Naar verwachting zal de Commissie aan de Raad haar voorstel voor hervorming van de marktordening groenten en fruit presenteren. Ook zal gesproken worden over een voorstel voor het beëindigen van de interventiemogelijkheid voor maïs. De Commissie zal naar verwachting tevens een voorstel presenteren met algemene regels voor financiering van interventies uit het Europese Oriëntatie- en Garantiefonds. Er zal verder gesproken worden over de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen en er zal een beleidsdebat gevoerd worden over het Commissievoorstel voor een verbod op de handel in honden- en kattenbont.
Werkprogramma voorzitterschap
Het Duitse voorzitterschap zal het werkprogramma voor de komende maanden presenteren. Daarin zijn acht prioriteitsgebieden aangegeven, die ik hieronder kort aanstip:

- vereenvoudiging en bestrijding van bureaucratie, bijvoorbeeld door vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) en vereenvoudiging van het bijbehorende bestaande wettelijk kader;

- Versterking van kwaliteit en concurrentiekracht van de landbouwsector;
- Het realiseren van zekerheid en vooruitgang met betrekking tot duurzame (energie)bronnen. Zo zal onder het Duitse voorzitterschap gewerkt worden aan verdergaande implementatie van het EU Biomassa Actieplan en aan de verdere promotie van biobrandstoffen;
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Internationale
Zaken
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
IZ. 2007/221 19 januari 2007
Geannoteerde agenda Landbouw- en
Visserijraad 29 januari 2007
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
19 januari 2007 IZ. 2007/221 2

- Evenwichtige belangenafweging in relatie tot internationaal handelsbeleid. Het Duitse voorzitterschap hecht groot belang aan een succesvol besluit van de hervatte WTOonderhandelingen en werpt zich op als bemiddelaar binnen de EU en in internationaal verband;

- Investeren in de cultuur, vooruitgang en toegevoegde waarde van plattelandsgebieden als basis voor Europese ontwikkeling;

- Het vinden van een balans tussen gebruik en duurzaamheid, met bescherming van dieren en natuurlijke bronnen. Zo wil men onder meer een belangrijke bijdrage leveren aan de implementatie van het EU Actieplan voor de Bescherming van Dieren 2006-2010 en bijdragen aan een duurzaam beheer van de visstand. In relatie tot gewasbescherming en plantgezondheid zal men verdere harmonisatie en een hoog beschermingsniveau voor consumenten en het milieu nastreven;
- Bijdragen aan een hoog niveau van voedselveiligheid en gezonde voeding;
- Bijdragen aan consumentenbeleid: meer rechten, grotere transparantie en betere bescherming.
Voorts zal onder het Duitse voorzitterschap in ieder geval gewerkt worden aan de hervorming van de marktordening groenten en fruit en de hervorming van de marktordening wijn. De Duitsers hopen de onderhandelingen over de verordening gedistilleerde dranken en biologische landbouw tijdens hun voorzitterschap af te ronden. Voorstel hervorming marktordening groenten en fruit (Presentatie/ gedachtewisseling)
De Commissie zal haar voorstellen presenteren voor de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit. Deze marktordening is vervat in een drietal verordeningen: één voor verse groenten en fruit, één voor verwerkte groenten en fruit en een steunprogramma voor producenten van bepaalde citrusvruchten. In de hervormingsvoorstellen zal de Commissie ook reageren op de aanbevelingen van het rapport van Het Europese Rekenhof nr. 8/2006 "Growing succes? The effectiveness of the European Union support for fruit and vegetables producers' operational programmes", dat in september 2006 is gepubliceerd.
Sinds de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor verse groenten en fruit van 1996 zijn de producentenorganisaties een bepalend element in de marktordening. De ervaring tot nu toe heeft uitgewezen dat steun aan producentenorganisaties positieve effecten heeft gehad, maar dat niet in alle lidstaten in voldoende mate producentenorganisaties van de grond zijn gekomen. Naar verwachting zal het voorstel daarom op dat onderdeel een aanpassing bevatten, met name gericht op het stimuleren van producentenorganisaties.
Voor wat betreft de gemeenschappelijke marktordening voor verwerkte groenten en fruit kan worden opgemerkt dat die (nog steeds) is gebaseerd op financiële steun aan de verwerking van groenten en fruit. Naar verwachting zal voorgesteld worden om ook bij deze marktordening steun los te koppelen van productie. In het kader hiervan zal waarschijnlijk worden voorgesteld om groenten en fruit op te nemen in de bedrijfstoeslagregeling. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
19 januari 2007 IZ. 2007/221 3
Zodra de voorstellen officieel gepubliceerd zijn zal ik deze meer in detail onderzoeken en mijn positie bepalen.
Voorstel opschorten interventiemogelijkheid maïs
(Presentatie en gedachtewisseling)
De Raad zal een voorstel van de Commissie bespreken voor opschorting van de interventiemogelijkheid voor maïs. In de basisverordening voor granen is een interventiemechanisme voor een aantal graansoorten voorzien. In het geval van maïs zijn met name de laatste jaar in de nieuwe EU-lidstaten een aantal problemen gerezen door het ontstaan van grote interventievoorraden. Bovendien is langzamerhand duidelijk geworden dat er alleen voor de gegarandeerde interventieprijs werd geproduceerd en niet voor een reële afzet op de markt. Bij een ongewijzigd beleid zijn de begrotingsgevolgen van de huidige maïsinterventie dan ook aanzienlijk.
Ik kan mij vinden in het voorstel van de Commissie. Langdurige interventie met grootschalige opkoop en opslag als gevolg, leveren immers grote financiële lasten zonder dat uitzicht bestaat op een structurele oplossing.
Voorstel financiering interventies door Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGFL)
Naar verwachting zal de Commissie aan de Raad een voorstel presenteren tot wijziging van Verordening 1883/78 betreffende de algemene regels voor de financiering van de interventies door het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de landbouw (EOGFL). Op hoofdlijnen gaat het bij deze financiering om de vergoeding voor de van lidstaten afkomstige middelen die worden aangewend voor de aankoop van producten (de rentekosten worden gefinancierd), de kosten voor opslag en eventuele verwerking en de waardevermindering van de producten.
Aangezien dit voorstel nog niet beschikbaar is, kan ik mij over de inhoud nog niet uitlaten. Zodra hierover meer bekend is zal ik de Kamer uiteraard nader informeren. WTO-onderhandelingen
(stand van zaken en lunchthema)
Tijdens de vergadering alsook tijdens de lunch zal de Raad spreken over de stand van zaken in de onderhandelingen in WTO-verband in het kader van de Doha Ontwikkelingsronde. Sinds 17 november jl. zijn de WTO-onderhandelingen op technisch niveau weer voorzichtig opgepakt. De voorzitters van de verschillende onderhandelingsgroepen praten vooral informeel met partijen over de meer technische aspecten. Ook op bilateraal niveau vindt er veelvuldig overleg plaats tussen partijen, zoals onlangs tussen de Amerikaanse president Bush en Commissie-voorzitter Barroso. Het streven is van de EU om eind maart te komen tot een akkoord op hoofdlijnen.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
19 januari 2007 IZ. 2007/221 4
Ik verwelkom de hervatting van de onderhandelingen met als doel een substantieel resultaat komend voorjaar. Het eindresultaat moet naar mijn mening onder andere een substantiële bijdrage leveren aan de ontwikkelingsdimensie, met name voor de armste landen, en leiden tot parallelle uitfasering van alle vormen van exportsteun. In de afspraken over markttoegang zal ik de Commissie vragen rekening te houden met (dierenwelzijns)gevoelige producten.
Verbod op de handel in honden- en kattenbont
(beleidsdebat)
De Raad zal een beleidsdebat voeren over het voorstel van de Commissie voor een verbod op de handel in honden- en kattenbont. Hierover heeft Commissaris Kyprianou tijdens de Raad van november 2006 een aankondiging gedaan, volgend op eerdere verzoeken om een verbod van mijzelf en andere collega's.
In antwoord op de sterke weerstand die er leeft tegen handel in dit soort producten, heeft een aantal lidstaten op nationaal niveau al regelgeving ontwikkeld om deze handel te verbieden dan wel onder voorwaarden toe te staan. Het huidige voorstel harmoniseert de regelgeving met betrekking tot de handel in honden- en kattenbont door het verbieden van het op de Europese markt afzetten van producten die honden- en kattenbont bevatten en de im- en export ervan. Over de details van het voorstel wordt op dit moment verder gesproken.
Het doel van het voorstel is te komen tot een WTO-conform verbod op het in de handel brengen van honden- en kattenbont en producten die dergelijk bont bevatten. Ik steun een Europees verbod op de handel in honden- en kattenbont, waarbij natuurlijk de handelspolitieke aspecten die aan een invoerverbod kleven goed in het oog gehouden moeten worden.
Diversen
a) Aviaire influenza
(Update van de Commissie)
Commissaris Kyprianou zal de Raad informeren over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de vogelgriep.
b) Veterinaire onderhandelingen
(Informatie van de Commissie)
De Europese Commissie zal de Raad berichten over de ondertekening op vrijdag 19 januari 2007 door de Europese Commissie en de Russische Federatie van een overeenkomst over de export van dieren en producten van dierlijke oorsprong naar Rusland. Het is verheugend dat de importstop door Rusland van dieren en dierlijke producten vanuit de EU hiermee kon worden voorkomen. Een dergelijke stop dreigde, omdat Rusland bevreesd was dat Roemeense en Bulgaarse producten van onvoldoende kwaliteit via andere EU-lidstaten naar Rusland zouden worden doorgevoerd. Met aanvullende afspraken zijn exportproblemen voor de EU voorkomen. Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
19 januari 2007 IZ. 2007/221 5
Tenslotte deel ik u nu reeds mee dat het Duitse EU-Voorzitterschap heeft besloten de Raad van februari geen doorgang te laten vinden.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
dr. C.P. Veerman