Politie Haaglanden

Persberichten 29 januari

Haaglanden, 29-01-2007

(Brom)fietsendieven in de kraag gepakt
Den Haag - Een 36-jarige Italiaan dacht blijkbaar dat je de fietsen in Nederland zo van de straat kunt plukken. Toen zijn eigen fiets gestolen was, zag hij op 28 januari omstreeks 23.30 uur een fiets zonder slot op straat staan. Dat kwam hem goed uit en hij nam de fiets gewoon mee, zo verklaarde de verdachte tegen twee politieagenten die hem even later op het Stationsplein aanhielden.

Eerder op de dag, om 14.40 uur reden twee Haagse jongens (17 en 18 jaar) tegen de lamp op de door hun gestolen bromfiets. Politieagenten zagen de bestuurder op de Brouwersgracht zonder helm rijden en de jongens negeerden vervolgens de stoptekens van de agenten. Op de Paulus Potterstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en vielen ze. De passagier werd direct aangehouden, de bestuurder na een korte achtervolging te voet.

Man koelt woede op parkeerautomaat
Den Haag - Een 40-jarige Hagenaar was 28 januari om 20.30 uur zo boos over de bekeuring die hij eerder kreeg voor fietsen zonder verlichting, dat hij zijn woede koelde op het eerste wat hij zag: een parkeerautomaat. Een getuige zag de man met een grote hamer op de automaat inslaan en vervolgens een woning ingaan aan de Hugo de Grootstraat. Toegesnelde politieagenten troffen de man en de bijbehorende hamer - met veegsporen van de automaat - inderdaad aan en hielden de verdachte aan. Deze bekende alles en gaf aan spijt te hebbben van zijn onbezonnen daad.

Joyrider aangehouden
Den Haag De politie hield op zondag 28 januari rond 17.00 uur op de Lozerlaan een 14-jarige Hagenaar aan voor het rijden zonder rijbewijs. Agenten zagen op de kruising met de Lozerlaan en de Meppelweg dat een bestuurder wilde optrekken met aangetrokken handrem. De bestuurder gaf, terwijl hij links voorgesorteerd stond, richting aan naar rechts en reed vervolgens slingerend rechtdoor. Agenten dachten dat de bestuurder van het voertuig te veel had gedronken. Bij staandehouding bleek dat de bestuurder niet had gedronken, maar minderjarig was.

Een slok te veel
Den Haag - De politie hield op zondag 28 januari rond 22.30 uur op de Melis Stokelaan een 29-jarige Hagenaar aan voor rijden onder invloed. Agenten zagen de man zeer langzaam en zonder verlichting op de Lozerlaan rijden. Aan het bureau bleek dat de man te veel gedronken had. Hij blies 690 ugl. In het voertuig troffen de agenten ook diverse wapens aan. Deze zijn in beslag genomen.

Diefstal van fiets
Den Haag - Een 37-jarige Hagenaar werd op maandag 29 januari rond 6.00 uur op de Erasmusweg aangehouden voor het rijden op een gestolen fiets. Agenten zagen dat de man zonder achterlicht reed. Bij controle van het framenummer bleek dat de fiets in 2002 was gestolen. De man werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. De politie zorgt ervoor dat de fiets weer bij de eigenaar terecht komt.

Croftybom ontploft in gezicht
Den Haag Drie Haagse jongens in de leeftijd van 10 en 12 jaar lieten zondag 28 januari omstreeks 13.30 uur eigengemaakte croftybommen ontploffen bij de ingang van een parkeergarage aan de Zwolsestraat. Op het moment dat een van de bommen ontplofte, stond de 10-jarige jongen gebogen boven de croftybom en raakte hij gewond. De twee andere jongens hebben direct water gehaald in de woning van een van hen en het slachtoffer gekoeld. Het slachtoffer is met brandwonden aan het gezicht en de armen vervoerd naar het ziekenhuis. De jongens zijn aangehouden en hebben bekend. De brandweer heeft de locatie schoon gespoten.

Automobilisten houden zich aan snelheid
Den Haag Tijdens een snelheidscontrole op de Professor Teldersweg heeft de politie zondag 28 januari tussen 18.00 uur en 23.00 uur, 200 automobilisten gecontroleerd. De politie heeft slechts één proces verbaal uitgereikt voor het rijden met een snelheid van 94 km per uur waar 50 km is toegestaan.

Slingerend over de weg
Voorburg Een 75-jarige man trok op 28 januari, net voor middernacht, de aandacht van surveillerende agenten. De man reed slingerend over de weg en had net steeds een stukje verdrijvingsvlak nodig om op de weg te blijven. Aan de Prins Bernhardlaan gaf de politie de man een stopteken en liet hem blazen. De Voorburger blies 475 ugl, wat hem een boete en een tijdelijk rijverbod opleverde.

Hond Max op vrijersvoeten
Voorburg Aangezien er een loopse teef in de buurt woonde ontsnapte Max, een kruising tussen een poedel en een herder, rond 11.00 uur uit de tuin van zijn baasje aan de Kersengaarde. In de loop van de middag meldde een bewoner van de Appelgaarde zich aan het bureau met de melding dat er steeds een vreemde hond voor zijn deur zat. Die hond voldeed aan het signalement van Max, waarna zijn baasje hem daar kwam ophalen.

Met een slok te veel op in Wassenaar
Wassenaar De afgelopen week controleerde Politie Haaglanden op diverse locaties in Wassenaar intensief op het rijden onder invloed. De politie vindt dit belangrijk, omdat alcoholgebruik direct van invloed is op de rijvaardigheid.

In totaal vijf bestuurders overschreden de afgelopen week (22 januari tot en met 28 januari) in Wassenaar de alcohollimiet. Eén van hen was beginnend bestuurder en had zoveel gedronken (875 ugl, terwijl de limiet ligt op 88 ugl) dat het rijbewijs direct werd ingevorderd. De andere automobilisten die met een slok op achter het stuur zaten, kregen een proces-verbaal en een rijverbod opgelegd.

Rijden onder invloed is geen verkeersovertreding, maar een misdrijf. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Vrouw aangehouden na valse melding
Wateringen (Westland) De politie hield zondag 28 januari omstreeks 22.20 uur een 46-jarige vrouw uit Wateringen aan in haar woning aan het Courgettepad. De vrouw wordt er van verdacht een valse melding te hebben gedaan via het alarmnummer 112. Bij de centrale meldkamer van Politie Haaglanden was een melding binnengekomen over een gaslucht. Hierop ging personeel van de politie en brandweer op onderzoek uit. Zij troffen niets vreemds aan en trokken de conclusie dat het een valse melding betrof.

Fietsendieven aangehouden
Pijnacker Een 49-jarige inwoner van Pijnacker zag 28 januari om 20.45 uur dat twee mannen uit zijn tuin twee fietsen wegnamen. De man ging achter de dieven aan en na enige discussie kreeg de man één van de twee fietsen terug. De tweede fiets vond de man later zelf terug op straat. De man meldde daarna het signalement van de twee mannen aan de politie. Agenten zagen de twee verdachten (18 en 19 jaar, beide uit Rotterdam) nog net op tijd op het station, voordat zij in de trein naar Rotterdam konden stappen. De mannen zitten nog vast voor nader verhoor.

Glaasje op, laat je rijden
Delft Een 38-jarige man uit Delft had een behoorlijke slok te veel op toen agenten hem 28 januari om 23.30 uur staande hielden aan de Bachsingel. De man blies aan het bureau 685 ugl, wat inhield dat hij gelijk zijn rijbewijs kon inleveren, een tijdelijk rijverbod kreeg én een proces-verbaal.

Straatrover gezocht
Delft Een 23jarige man uit Delft liep op zaterdagochtend 27 januari 2007 omstreeks 07.05 uur over de Oude Delft in de richting van de Breestraat. Toen de man bij zijn woning aankwam en de voordeur wilde openen, kreeg hij plotseling een duw van achteren waardoor hij viel. Op dat moment stond er een man bij hem die geld wilde hebben. Na enige discussie besloot het slachtoffer om deze man wat geld te geven. Hierna wilde de man nog meer geld hebben. Het slachtoffer rende vervolgens weg in de richting van het Legermuseum en de verdachte probeerde hem vast te pakken waardoor het slachtoffer zijn jas verloor. Deze jas werd door de verdachte in de richting van de gracht gegooid. Nadat het slachtoffer het bruggetje voor het legermuseum was overgestoken, rende hij over de Oude Delft terug in de richting van de Peperstraat. De verdachte haalde hem in en schopte hem onderuit. Het slachtoffer werd hierna enkele malen in zijn gezicht geslagen en werd gedwongen om mee te lopen naar twee pinautomaten: de automaat op de Phoenixstraat tegenover het Centraal Station en de automaat op de Wijnhaven. Hier moest het slachtoffer geld opnemen voor de verdachte. Vervolgens moest het slachtoffer weer naar zijn woning lopen, alwaar de verdachte twee laptoptassen wegnam. Hierna zijn beiden naar het Centraal Station Delft gelopen en is de verdachte in een taxi gestapt. Hier wist het slachtoffer aan zijn belager te ontkomen.

Het signalement van de verdachte is een zeer licht getinte man van ongeveer 1.80 m lang en ongeveer 25 jaar oud. Hij droeg een grijze trui met capuchon en had donker haar. Het slachtoffer was een blanke man van 23 jaar. Hij heeft halflang bruin haar en droeg een witte sweater met capuchon en een blauwe spijkerbroek. De recherche van Bureau Delft van Politie Haaglanden is nu op zoek naar getuigen van deze straatroof. Een ieder die informatie heeft over deze zaak wordt verzocht om contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844.