Gemeente Elburg


a

locatie Wildemaetstraat
Elburg inbreidingslocaties VMBO
inspraak januari 2007

Locatie Wildemaetstraat.
inspraak

Voor U ligt het stedenbouwkundig plan voor de locatie van de dependance van de Burgemeester Folkertsschool aan de Wildemaetstraat 2. Op beknopte wijze wordt op de volgende pagina's de locatieanalyse en het stedenbouwkundig plan toegelicht. Aansluitend vindt U een plankaart op schaal 1:500. Hierin staan de belangrijkste maten van het plan aangegeven. Daarnaast zijn er twee aspectkaarten opgenomen over woningtypen en par- keren. De wijze waarop geparkeerd wordt en de indicatieve bouwhoogtes van de woningen zijn hierin vermeld.
In een nadere uitwerking wordt het plan bij de gemeentelijke Welstand ge- toetst. Deze stedenbouwkundige plannen zijn dan ook nog geen bouwplan- nen. De maquettefoto geeft een indruk van hoe er in het plan omgegaan wordt met bijvoorbeeld dakhellingen en kaprichtingen. Deze zijn in dit sta- dium nog indicatief.
het huidige zicht op de school

Locatieanalyse .
ligging in het beschermde stadsgezicht op korte afstand van de oude vesting.

De dependance van de Burgemeester Folkertsschool ligt aan de Wildemaetstraat 2. De naam is ontleend aan de "De Wildemaete": een in vroeger tijden lager gelegen stuk hooiland tussen de Molenweg en het Bagijnendijkje. Het schoolgebouw, de omringende beplanting en de aangrenzende speeltuin liggen in het open schootsveld aan de rand van de woonbuurt Nieuwstad. De omgeving wordt vooral bepaald door grondgebonden woningen. Achter het schooltje is het prachtige uitzicht op het schootsveld verscholen.

het is een kleine exclusieve locatie
temidden van het schootsveld

Wildemaetstraat

---

Stedenbouwkundig plan en programma.

parel in het schootsveld
De veranderingen van de schoollocatie naar een kleine woonenclave heeft als inzet om de ruimtelijke ervaring van het schootsveld te versterken. Er is gekozen voor een opzet van de "parel" in het schootsveld. De parel is op enige afstand tot de Wildemaetstraat gesitueerd en ligt daarmee los in het landschap. Het zicht op het schootsveld wordt op deze wijze vanaf alle zijden meer dan nu het geval is opengelegd.
speeltuin
Ten opzichte van het fungerende bestemmingsplan valt een deel van de woonenclave buiten de bouwblokgrenzen, daarentegen valt de hoofdmassa ruim binnen de grenzen. Met de Stichting De Wildebras van de naastgelegen speeltuin en Rijksmonumenten is hier overeenstemming over bereikt. Doordat de speeltuin deels opnieuw wordt aangelegd ontstaat ruimte en de kans om het plan beter in de omgeving in te passen. De speeltuin krijgt nieuwe contour zoals zichtbaar is op de tekeningen.

min ca.

488 m2

plus ca.

614 m2


7 juli schaal 1:500 De speeltuin wordt deels opnieuw aangelegd. Daardoor ontstaat ruimte en de kans om het plan beter in de omgeving in te passen. De speeltuin krijgt een nieuwe contour zoals zichtbaar is op onderstaande tekeningen.

het wooncomplex

De parel bestaat uit een groepje alzijdig georiënteerde woongebouwen. Deze groep gebouwen staat in een groene collectieve tuin of hof. Het parkeren en de voordeuren van de woningen bevinden zich aan de binnenzijde. Het parkeren ligt verscholen, half verdiept tussen de gebouwen. Zo blijven de auto's zoveel mogelijk uit het zicht. Boven op deze parkeerplaats is een `deck'. Van hier uit zijn de voordeuren van de woningen bereikbaar. Deze organisatie aan de binnenkant van het complex maakt het mogelijk om de buitenkant juist zo rustig mogelijk te houden. Aan de buitenzijde oogt de woonenclave als een hofboerderij die anoniem en rustig in het grasland staat.

Wildemaetstraat

plankaart.


58,8 4701 m
---

---
nivo -2 meter 20,8 12 20,8
5,5
15,6 speeltuin

17,2
11 15,6 toegevoegd bij
nieuwe
de speeltuin
speeltuin

32,7 0 10 50 m

het wooncomplex ligt op afstand van de bestaande bebouwing.


---

woningtypen.

kavels: aantal woningenent
appartem 11
2 lagen met kap
nokhoogte max. 10 meter

nivo -2 meter

schaal 1:500

parkeren.

kavels: eigen terrein OR appartement
woningen 2.0 x 11= 22pp bezoek 0.5 x 11= 6

nivo -2 meter

schaal 1:500
---