Eerste jaarrekening elektronisch in XBRL formaat gedeponeerd

Ictu

Vandaag is de eerste jaarrekening via de Overheidstransactiepoort elektronisch in XBRL formaat gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Deze nieuwe methode moet zorgen voor een administratieve lastenverlichting van zowel kleine als grote ondernemingen.

De Kamer van Koophandel is de eerste overheidsinstelling waarmee berichten volgens de Nederlandse taxonomie via de Overheidstransactiepoort zijn uitgewisseld. De taxonomie is gebaseerd op de open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language), een financiële taal voor het gestructureerd en gestandaardiseerd verwerken en uitwisselen van financiële en zakelijke gegevens. Het is een hulpmiddel waarmee zowel kleine als grote ondernemingen sneller en goedkoper kunnen voldoen aan financiële informatieplichten aan de overheid.

Overheidstransactiepoort
De Overheidstransactiepoort, een voorziening van de gemeenschappelijk beheerorganisatie GBO.Overheid, heeft ertoe bijgedragen dat het steeds gemakkelijker en goedkoper wordt om jaarrekeningen te deponeren. Dankzij de Overheidstransactiepoort kunnen ondernemingen op basis van webservices berichten versturen naar overheidsinstellingen. Vanaf 2 januari 2007 kunnen ondernemingen via accountants elektronisch jaarrekeningen in XBRL aanleveren bij de Kamer van Koophandel. Naar verwachting zullen ondernemingen binnenkort ook hun winstaangifte via Overheidstransactiepoort aanleveren en mededelingen van de Belastingdienst via de Overheidstransactiepoort ophalen. Voor het aanleveren van statistische informatie aan het CBS wordt binnenkort ook het groene licht verwacht.

Softwareleveranciers
Het deponeren van de jaarrekening in XBRL formaat is mede tot stand gebracht door de samenwerking van CreAim en Semansys. De serviceprovider CreAim zorgde voor de applicatie en aansluiting op de generieke infrastructuur die nodig is om de aanlevering van verantwoordingsinformatie aan de overheid eenvoudig en betrouwbaar te laten verlopen. Zij is de eerste serviceprovider die gebruik maakt van de nieuwe generieke infrastructuur. Deze service is vanaf heden voor al haar klanten beschikbaar. Softwareleverancier Semansys, specialist op het gebied van XBRL, heeft de omzetting van de jaarrekening naar het gewenste XBRL formaat verzorgd.


Noot voor de redactie,