Persbericht 30 januari 2007

N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek

Jaaromzet groeit autonoom met 14% tot EUR 138,5 miljoen

Jaarwinst nedap scherp omhoog naar eur 12,3 miljoen

Groenlo, 30 januari 2007

De winst toekomend aan de aandeelhouders van de N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek "Nedap" is over 2006 uitgekomen op EUR 12,3 miljoen (2005: EUR 8,5 miljoen). Dit resultaat werd gerealiseerd bij een omzet van EUR 138,5 miljoen. Een autonome stijging van 14% in vergelijking met de EUR 121,4 miljoen omzet over 2005. De winst per aandeel kwam op EUR 1,84 (2005: EUR 1,28). Op grond van het gehanteerde dividendbeleid wordt het dividend vastgesteld op EUR 1,65 (2005: EUR 1,15), een contante uitkering van 90%.

In november van het afgelopen jaar werd nog verwacht dat de jaaromzet richting EUR 135 miljoen zou gaan. Met

EUR 138,5 miljoen werd deze verwachting ruimschoots overtroffen. Deze meevaller is in belangrijke mate te danken aan het projectmatige karakter van opdrachten, waardoor op korte termijn de exacte omzet- en winstcijfers zeer moeilijk te voorspellen zijn. Voor de directie zijn de verwachtingen op lange termijn van meer belang en deze zijn voor alle marktgroepen zonder meer goed te noemen.

Security Management (systemen voor toegangscontrole, betaling, brand- en inbraakmelding, observatie en biometrie) realiseerde een behoorlijke omzetstijging door o.m. een zeer grote opdracht. De marktgroepen AVI (Automatische Voertuig Identificatie), Bibliotheken (RFID zelfbedieningssystemen), Education (lesdeelnamesysteem en beveiliging), Healthcare (automatisering zorgregistratie) en Agri (veecodemanagement) lieten allen een beter dan verwachte omzetstijging zien.

De marktgroep Retail Support (antiwinkeldiefstalsystemen, beheer- en informatiesystemen voor voorraaddervingsbestrijding) kwam enkele procenten tekort om de - deels incidenteel gedreven - hoge omzet over 2005 te evenaren.

De omzet van de marktgroep Verkiezingssystemen groeide o.a. door extra activiteiten rond de Nederlandse parlementsverkiezingen van november jl..

Met uitzondering van de marktgroepen Power Supplies (elektronische besturingen gebaseerd op vermogenselektronica voor o.a. licht, milieu, kantoorautomatisering, medische scanapparatuur en zonne-energie), Specials (telecom-aansluitmateriaal en elektronische besturingen voor comfortfuncties in auto's en voor homecomfort) en Locker Management Systems (sloten en beheersystemen voor lockers), hebben alle marktgroepen bijgedragen aan de winstgroei.

Power Supplies werd getroffen door enkele incidentele gebeurtenissen die het resultaat sterk negatief hebben beïnvloed. Specials laat weliswaar een hogere omzet zien, maar deze marktgroep verkeert in een veranderingsfase waardoor het resultaat niet mee kon groeien met de omzet. Locker management Systems bevindt zich in de opbouwfase.

FINANCIEEL

De omzet steeg met 14% tot EUR 138,5 miljoen. De toegevoegde waarde lag met 63 % op hetzelfde niveau als dat van 2005.

Doordat de som der bedrijfslasten met 12% steeg tot EUR 121,0 miljoen, kon de bedrijfswinst met 34% stijgen tot EUR 17,5 miljoen, ofwel 12,6% van de omzet.

Met daarenboven een uitstekend resultaat van onze geassocieerde deelneming Nedap France en lagere belastingen in Nederland (daling nominaal belastingtarief), steeg de winst toekomend aan aandeelhouders Nedap N.V. met 45% tot een hoogte van EUR 12,3 miljoen, ofwel 9% van de omzet. Het rendement van het eigen vermogen, exclusief winst, komt daarmee uit op 30%.

De totale investeringen bedroegen over 2006 ruim EUR 8 miljoen en waren daarmee lager dan de verwachte EUR 9 à
EUR 10 miljoen. Dit komt door het later dan verwacht opstarten van de bouw van de nieuwe, eigen huisvesting voor onze dochteronderneming Nsecure.

De solvabiliteit kwam over 2006 uit op 41%. Dit is beneden het gewenste niveau van ongeveer 45%, maar de reden hiervoor was met name de - incidenteel - hoge voorraad. Nedap heeft uitbestede productie en hiermee samenhangende voorraden noodgedwongen moeten terughalen uit het buitenland. De voorraden kwamen hierdoor aan het eind van het jaar ongeveer EUR 5 miljoen hoger uit dan de bedoeling was. Omdat hier sprake is van een tijdelijke situatie kan de contante uitkering van dividend gehandhaafd blijven op 90%.

VOORUITZICHTEN

Het tijdig inspelen op nieuwe marktmogelijkheden, veelal op basis van nieuwe technologieën, alsmede groeiende verkoopkracht en continue aandacht voor onderscheidend vermogen vormen de basis voor een gezonde autonome omzet- en winstgroei. Door het sterk projectmatige karakter van opdrachten en het ondernemende karakter van de onderneming, kan deze groei op korte termijn wel eens tot positieve of negatieve uitschieters leiden. De onderneming laat echter over een groot aantal jaren een gezonde groei van omzet en winst zien. De directie van Nedap ziet vooralsnog geen ontwikkelingen die de voortgang van deze lange termijngroei zouden kunnen frustreren.

Het jaarverslag over 2006 zal in de tweede helft van april verschijnen en de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 15 mei a.s. in het Mövenpick Hotel, Piet Heinkade 11 te Amsterdam.

Voor nadere informatie:

G.J.M. Ezendam

Controller Nedap N.V.

Tel.: 0544-471120

Website: www.nedap.com