Gemeente Tilburg

Datum
30 januari 2007

Doorbraak in herontwikkeling Spoorzone

Tilburg en Nedtrain bereiken overeenkomst over verplaatsing NS werkplaats

Na meer dan vier jaar onderhandelen hebben de gemeente Tilburg en Nedtrain een overeenkomst ondertekend, waarin een schadeloosstelling van E 66,9 miljoen is afgesproken voor de verplaatsing van de NS werkplaats naar industrieterrein Loven. Eind 2010 zal het bedrijfsterrein aan de gemeente worden opgeleverd voor een grootschalige herontwikkeling die past in de ambitie van Tilburg.

De verhuizing van de NS werkplaats is één van de grootste industriële verhuizingen in de Nederlandse geschiedenis. Bij de financiering van deze herontwikkeling streeft de gemeente Tilburg naar publiek-private samenwerking. Dit betekent dat de kosten voor de schadeloosstelling niet alleen door de gemeente, maar ook door andere overheden en andere partijen worden gedragen.

De hoogte van de schadeloosstelling is het resultaat van meer dan vier jaar onderhandelen. Een eerste intentieovereenkomst werd op 30 augustus 2002 getekend. "En na een intensief traject zijn we er nu dan uit", aldus Wethouder Els Aarts (Spoorzone). "Steun van ministeries, ontwikkelaars en een bijzonder zorgvuldig bewandeld onderhandelingspad hebben ons gebracht waar we nu zijn. De ontwikkeling in de Spoorzone is er een die niet alleen in Tilburg leeft, maar ook bij veel partijen in het land. Daarvoor is uitgebreid gelobbyd richting Den Haag, met succes. Ook zij zien dat de verwerving van de NS-werkplaats een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van de Spoorzone tot hoogwaardig binnenstedelijk gebied."

Uiterlijk eind 2010 zal Nedtrain haar bedrijfsterrein verlaten. Tot die tijd blijft het revisiebedrijf in bedrijf. Aarts: "Dit is een flexibele afspraak. Als verschillende werkplaatsonderdelen al eerder verplaatst zijn, kunnen we ook al eerder aan ontwikkeling van onderdelen beginnen."

Een groot aantal medewerkers van Nedtrain zegt na ruim 100 jaar het bedrijfsterrein met pijn in het hart te verlaten, maar deze overeenkomst creëert daarentegen de mogelijkheid voor Nedtrain om een nieuwe bedrijfslocatie in te richten op Loven. In de overeenkomst tussen de gemeente en Nedtrain is bovendien de afspraak gemaakt dat het cultuurhistorisch erfgoed op het NS-terrein zal worden behouden.

Voor Tilburg is met de verplaatsing van de NS werkplaats een belangrijk moment aangebroken. De verplaatsing biedt dé kans om krachten te bundelen en de stap te maken naar verstedelijking met ambitie. Tilburg is volop bezig met de ontwikkeling van haar centrum. Een centrum dat het gemeenschapsgevoel van de Tilburgers versterkt. De Spoorzone is katalysator en biedt de stad bij uitstek de mogelijkheid zich in de gewenste richting te ontwikkelen. Door een herontwikkeling van het stationsgebied (ca. 35 ha) tot een hoogwaardig centrumstedelijke locatie met woningen, kantoren, onderwijs-, culturele en leisurevoorzieningen wordt een groot aantal ruimtelijke, economische en sociale knelpunten opgelost en wordt een kloppend stadshart van Tilburg gecreëerd. Een knooppunt binnen Brabantstad.

Voor de pers:
Brugt Groenevelt, woordvoering: 013 - 542 8333


---- --