Rijksuniversiteit Groningen

Behandeling depressie kan beter

Datum: 31 januari 2007

De laatste decennia is duidelijk geworden dat depressie een chronische aandoening is. Na één depressie is de kans dat men een nieuwe depressie krijgt ongeveer 50%, na twee depressies is dit 80%, en na drie al 90%. De meerderheid van de depressieve patiënten wordt door de huisarts behandeld. Maar er zijn ook andere behandelmethoden.

Uit promotieonderzoek van Henk Jan Conradi blijkt dat psychiatrische consultatie en cognitieve gedragstherapie iets effectiever zijn dan reguliere huisartszorg. Voor patiënten met een beperkte controle over hun eigen leven blijkt psychiatrische consultatie het beste te werken, terwijl voor mensen die relatief meer controle hebben cognitieve gedragstherapie het beste werkt. Verder bleek het aantal eerdere depressieve episoden een belangrijke voorspeller te zijn voor een ongunstig beloop van depressie. Dit is belangrijk voor huisartsen om in de gaten te houden.

Henk Jan Conradi (Assen, 1964) studeerde (klinische) psychologie, geschiedenis en rechten te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Sociale Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksscholen Experimentele Psychopathologie (EPP) en Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het NWO, verzekeringsmaatschappij Het Groene Land en het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid. Conradi is vanaf 1 februari werkzaam als postdoc in het UMCG. /JW

Datum en tijd

31 januari 2007, 13.15 uur

Promovendus

H.J. Conradi

Proefschrift

Treatment and risk factors for depression: Long-term results of a randomized controlled trial in primary care

Promotores

prof.dr. J. Ormel en prof.dr. P.G.M. Emmelkamp

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl