Radboud Universiteit Nijmegen


Bloeddrukmeters niet altijd nauwkeurig

Automatische bloeddrukmeters zijn niet allemaal even nauwkeurig. Daarom moet een onafhankelijk instantie de meters controleren voordat ze op de markt komen en moet er aan deugdelijke meters een keurmerk worden toegekend. Dit stelt Richard Braam, arts-onderzoeker in het UMC St Radboud.

Automatische bloeddrukmeters zijn handig in het gebruik. Mensen met hoge bloeddruk kunnen met zo'n meter makkelijk op elk gewenst moment controleren hoe ze ervoor staan. "Maar dan moeten de meters wel nauwkeurig zijn", stelt cardioloog in opleiding Richard Braam. En daar schort het volgens zijn onderzoek nog al eens aan. De twee bloeddrukmeters die hij controleerde voldeden in elk geval niet.

Nadelig
Dat kan nadelig uitpakken voor de behandeling van patiënten met hoge bloeddruk. Braam: "Stel dat iemand op een onnauwkeurige meter ziet dat zijn bloeddruk in orde is. Dan kan hij besluiten om te stoppen met het gebruik van de pillen die hij slikt tegen te hoge bloeddruk. Terwijl zijn bloeddruk misschien helemaal niet in orde is."

Meten is weten. Maar dan moet je er wel op kunnen vertrouwen dat de gegevens kloppen. Braam stelt daarom voor een onafhankelijke instelling in het leven te roepen die de bloeddrukmeters - en eventueel andere medische zelfzorgapparatuur - al vóór de marktintroductie goed controleert op hun nauwkeurigheid. Apparatuur die aan de eisen voldoet kan, voorzien van het keurmerk van de instelling, de markt op.

Richard Braam promoveert op 31 januari aan de Radboud Universiteit op het proefschrift `Methodological aspects of blood pressure measurement and adherence to antihypertensive drug therapy'. Momenteel is hij cardioloog in opleiding in het St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein.