Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, 26 januari 2007

Lezingenserie 'Insecten en maatschappij

'PEEPSHOW' MET ROODKNIE-VOGELSPINNEN

Wandelende takken zijn niet alleen opmerkelijk uiterlijk, sommige soorten kunnen zich zonder tussenkomst van een wandelende tak-man voortplanten. Deze maagdelijke voortplanting is niet weggelegd voor de achtpotige vogelspinnen. Daarvan zijn er soorten waarvan het mannetje slechts eenmaal in zijn leven de gelegenheid krijgt om een vrouwtjes vogelspin te bevruchten.

Tijdens een lezing in de serie Insecten en Maatschappeij gaat ir. Eugene Bruins van Artis, woensdag 31 januari in de Aula van Wageningen Universiteit, in op insecten in huis en demonstreren twee volwassen roodknie-vogelspinnen live hoe hun paringsdate eruit ziet. Het publiek in de zaal kan de ontmoeting op een groot scherm volgen.

INSECTEN IN HUIS
Insecten bevolken onze huizen van nature. Toch neemt een groeiend aantal mensen allerlei soorten zes- en achtpotigen extra in huis. Niet alleen wandelende takken en vogelspinnen verlevendigen het interieur, ook bidsprinkhanen of fruitkevers blijven fascineren en dienen soms als voer voor andere gehouden dieren, zoals reptielen. Ook buitenshuis halen insectenliefhebbers hun hart op bij beurzen en verenigingen.

In zijn lezing Insecten als huisdier: weg fobie! zal ir. Eugene Bruins van Artis en auteur van de GeĂŻllustreerde Terrarium Encyclopedie, vertellen over het houden van insecten en spinnen. Daarbij zullen bidsprinkhanen, vogelspinnen, wandelende takken en andere veelpotige huisdieren aanwezig zijn. Recent is een van zijn roodknie-vogelspinnen een volwassen man geworden. Tijdens de lezing zal deze spinnenman worden voorgesteld aan een roodknievrouwtje terwijl de camera hun gedrag groot projecteert op de muur. Als de dieren alle aandacht negeren (stress onder de spinnen zal de poging niet ten goede komen) zal het publiek getuige kunnen zijn van het intieme leven van de roodkniespin.


Locatie: Aula Wageningen Universiteit - Gen. Foulkesweg 1a, Wageningen Datum: woensdag 31 januari 2007
Tijd: 20:00-22:00 (zaal open 19:30)
Toegang: gratis
Voor meer details: www.ent.wur.nl/NL/Insecten+en+Maatschappij/

NOOT VCOR DE REDACTIE
Meer informatie bij prof.dr. Marcel Dicke, Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit, tel. 0317 484311, e-mail marcel.dicke@wur.nl. Zie ook www.ent.wur.nl/NL/Insecten+en+Maatschappij/