Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Januari

---

Prinses Laurentien spreekt 31 januari op congres over Wet maatschappelijke ondersteuning

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt woensdagochtend 31 januari in Ahoy te Rotterdam een toespraak op het congres `Delen in Verandering, samen werken aan de Wmo'.

Op dit congres over de Wet maatschappelijke ondersteuning spreekt Prinses Laurentien over de wijze waarop gemeenten en andere bij de Wmo betrokken instellingen zouden kunnen omgaan met laaggeletterdheid. Het congres, georganiseerd door het ministerie van VWS , wordt geopend door de staatssecretaris van VWS, mevrouw C. Ross-van Dorp.

De Wmo is 1 januari 2007 in werking getreden. Het doel van de wet is iedereen in staat te stellen mee te doen in de maatschappij. De wet regelt dat mensen die hulp nodig hebben in het dagelijkse leven ondersteuning krijgen van hun gemeente. Het zijn mensen die vanwege ouderdom, handicap, sociaal-economische klasse, psychische problemen of moeilijkheden thuis niet in staat zijn volop mee te draaien in de maatschappij. De Wmo ondersteunt eveneens mensen die zich inzetten voor anderen of voor de buurt, zoals mantelzorgers en vrijwilligers. De Wmo stimuleert activiteiten die de onderlinge betrokkenheid in buurten en wijken vergroten.

Gemeenten leggen dit jaar in een beleidsplan vast wat ze de komende vier jaar willen bereiken met de Wmo. Het congres is een impuls om te delen in de veranderingen die op de organisaties afkomen. Bestuurders en medewerkers van gemeenten, welzijnsorganisaties, zorginstellingen, woningcorporaties, cliëntenorganisaties en andere betrokken organisaties nemen deel aan het congres. Daarnaast nemen de ministers Verdonk, Nicolaï, Van der Hoeven en staatssecretaris Van Hoof deel aan een rondetafelgesprek over de Wmo.

Tijdens het congres geven betrokken bestuurders en uitvoerders voorbeelden hoe zij optimaal van de Wmo gebruik gaan maken. Hiertoe is een `gereedschapskist' samengesteld met daarin per onderwerp handreikingen en suggesties. Prinses Laurentien overhandigt na haar toespraak aan staatssecretaris Ross-Van Dorp een handreiking Laaggeletterdheid die aan deze `gereedschapskist' wordt toegevoegd. Daarnaast overhandigt de Prinses aan de staatssecretaris het nieuwe startpakket van Stichting Lezen & Schrijven: Taalkracht voor gemeenten. Met beide producten wil de stichting gemeenten concrete ondersteuning bieden bij de aanpak van laaggeletterdheid op lokaal niveau.

Prinses Laurentien is voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.

30 januari 2007
© RVD