Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

30 januari 2007

EU-project 'Targeted Nanomedicine' van start

Werken aan het medicijn van de toekomst

Van 31 januari tot en met 2 februari worden tijdens een startbijeenkomst de onderzoeksplannen voor het prestigieuze EU-project 'Targeted Delivery of Nanomedicine' (MediTrans) bekendgemaakt. Circa dertig Europese partners uit industrie en wetenschap en de Europese Commissie komen bij elkaar om te werken aan het medicijn van de toekomst. In totaal stellen de Europese Commissie en de industrie 16,1 miljoen euro beschikbaar. De Utrechtse hoogleraar drug targeting Gert Storm is trekker van dit project.

Nanomedicine is de medische toepassing van nanotechnologie en aanverwant onderzoek. Een voorbeeld hiervan is het via injecties toedienen van minuscule deeltjes (nanodeeltjes) waarin een medicijn is verpakt. Deze nanodeeltjes worden precies naar die plek gebracht waar het medicijn nodig is (targeting) en niet ergens anders in het lichaam. Deze technologie is veelbelovend voor onder andere kankerpatiënten van wie bekend is dat het medicijn cytostatica meer gezonde lichaamscellen aantast dan dat het kankercellen bestrijdt. Het gevolg is haaruitval bij bestraling of misselijkheid bij chemotherapie. Via nanomedicijnen wordt de geneeskrachtige stof niet alleen op de juiste plek gebracht maar het kan ook in het lichaam worden gevolgd met beeldvormingstechnieken.

Europees consortium

MediTrans is een breed, ambitieus project dat sterk gefocust is op ziekten (kanker, reumatoïde artritis, ziekte van Crohn en multiple sclerose) die toepassing van het nanomedicine-principe mogelijk maken. Het project wordt gedragen door een consortium van dertig Europese partners waarvan dertien industrieën, zes Europese onderzoeksinstellingen en elf Europese universiteiten. Als de nanomedicijnen in het zogeheten preklinische onderzoekstadium effectief en veilig blijken te zijn, dan zorgt de industrie voor de ontwikkeling van het product op grotere schaal. De industrie heeft bovendien voldoende draagkracht om deze nieuwe nanomedicijnen in patiënten te testen. Van het totale budget van 16,1 miljoen euro wordt 11 miljoen euro door de Europese Commissie gedragen en 5,1 miljoen euro door de industrie.

Kick-off 'Targeted Nanomedicine'

De startbijeenkomst begint op donderdag 31 januari om 13.00 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Tijdens de drie dagen zullen de deelnemende partijen hun onderzoeksplannen ontvouwen. Het programma is te vinden op de website.

Meer informatie

Deby Ondaatje, voorlichter Farmaceutische Wetenschappen, (030) 253 73 17, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl.

B.g.g., Peter van der Wilt, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.