Ingezonden persbericht


Peakoil.nl publiceert prognose Royal Dutch Shell productiecijfers 2006

Als voorschot op de publicatie van de jaarcijfers van Royal Dutch Shell op 1 februari publiceert Peakoil.nl op 31 januari haar prognoses over de toekomst van de olieproductie van het bedrijf. Peakoil Nederland is een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar een mogelijke wereldwijde daling in de olieproductie en voorlichting hier over.

Royal Dutch Shell (RDS) kondigde begin 2006 aan dat het de olieproductie zou gaan opvoeren. In 2004 ging het bedrijf door een diep dal nadat het gedwongen was aan te kondigen dat het zeker een derde van zijn reserves uit de boeken zou moeten halen. Sindsdien is het RDS er alles aan gelegen om te bewijzen dat het de olie,- en gasreserves, en daarmee op langere termijn de productie weer kan opvoeren. Shell mikt daarbij vooral op grote nieuwe projecten en op een verschuiving van voornamelijk conventionele olie naar een groter aandeel niet-conventionele olie, gas en renewables.

Het is de verwachting van Peak Oil Nederland dat de in 2006 aangekondigde productiegroei niet gehaald zal gaan worden. Dat ogenschijnlijk te wijten aan onverwachte tegenslagen in vooral Nigeria en Rusland. Het is echter eigenlijk een duidelijk voorbeeld van het feit dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe olievelden in produktie te brengen. Al sinds 1981 wordt er wereldwijd meer olie verbruikt dan er nieuw gevonden wordt. Nieuwe olievelden worden steeds meer gevonden in politiek onstabiele regio's of op moeilijk bereikbare plaatsen. Dat dwingt Shell om olie te gaan winnen in dit soort gebieden, met alle risico's van dien.

Op 31 januari zal op www.peakoil.nl een productieprognose worden gepubliceerd, alsmede een update van eerdere analyses over een aantal van de sleutelprojecten van Shell en de relatie tussen onze prognoses over de wereldwijde olieproductie en de strategie van Shell.

Peakoil Nederland voorziet een daling in de wereld olieproductie (een zogenaamde piekproductie) rond 2015. De laatste Shell prognoses houden het op rond 2030.