Siemens

Persbericht

0701.880

Den Haag, woensdag 31 januari 2007

Nieuwe gprs telemetrie-apparatuur van Siemens kostenbesparend

Siemens heeft twee nieuwe industriële telemetrie-systemen ontwikkeld op basis van gprs. Het voordeel is dat deze sneller en voordeliger zijn dan traditionele systemen. Met de SINAUT Micro en de SINAUT ST7 zijn vele draadloze toepassingen via mobiele gprs netwerken te realiseren. Met beide nieuwe nieuwe oplossingen kan men honderden, op afgelegen locaties, zelfstandig functionerende systemen via Scada volledig bewaken en besturen. Ook is het mogelijk dat de systemen onderling met elkaar communiceren.

De telemetriemodule SINAUT Micro is uitgevoerd als een uitbreidingsmodule voor de micro-plc Simatic S7-200 van Siemens. Voor de data-overdracht wordt gebruik gemaakt van het gprs-modem MD 720-3 en de opc-server SINAUT Micro SC. Het andere nieuwe systeem, de SINAUT ST7, is specifiek bestemd voor telemetrietoepassingen met de Simatic plcs S7-300 en S7-400. De module voor data overdracht SINAUT MD 740-1 is met ethernet uitgevoerd en beschikt over ingebouwde vpn-router, firewall en gprs-modem.

De systemen worden bijvoorbeeld gebruikt bij de communicatie in olie- en gastransport, pompstations en verkeerstechniek. Daarnaast vindt men ze in data-overdracht bij weerstations, vuurtorens, geldautomaten, voertuigen. Bij opwekking en energieregeling met windmolens, zonnepanelen en stadsverwarming. Een voorbeeld op het gebied van watermanagement is veilige communicatie met afgelegen onderstations die drink-, afval- en oppervlaktewater verwerken.

Bij bestaande telemetrie oplossingen wordt met gsm-modems vanuit een centrale back office ingebeld naar systemen die zich op de afgelegen locaties bevinden. Deze point-to-point verbindingen zijn langzamer en duurder dan gprs. Het voordeel is dat de verbinding, net als bij ADSL, altijd on-line is en bovendien goedkoper in gebruik. Hierdoor zijn gegevens real-time centraal beschikbaar. Bij deze vorm van data-overdracht worden alleen kosten in rekening gebracht voor de tijdsduur dat er data wordt overgedragen. Hierdoor is deze oplossing aanmerkelijk voordeliger in het gebruik. Daarbij komt nog eens dat mobiele operators speciale M2M-tarieven hanteren die naadloos hierop aansluiten. De kosten hiervan liggen ver onder het niveau van standaard telefoonaansluitingen.

Siemens past bij de nieuwe SINAUT telemetriesystemen de beveiligde M2M-communicatie toe op basis van het vpn-tunnelprincipe. De data-overdracht vindt plaats in een eigen virtueel netwerk via mobiel internet. Op die manier kunnen de centrale en de onderstations gegevens in beide richtingen op een betrouwbare manier met elkaar uitwisselen. Bij conventionele gprs applicaties voor mobiele telefonie is het de gebruiker onmogelijk om de telefoonverbinding te beveiligen tegen onbevoegde toegang vanuit het internet. Met de Siemens-technologie is het nu bijvoorbeeld mogelijk dat onderhoudspersoneel in stand-by dienst van huis uit via internet diagnose kan stellen in onderstations, die via gprs zijn verbonden. Wanneer dat nodig is kan de service engineer aanpassingen uitvoeren in het besturingsprogramma.

Gebruikte afkortingen:
gprs general packet radio service
vpn virtual private network
M2M machine to machine

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Robert Vincente, Siemens Industry
Tel: (070) 333 1353
E-mail: robert.vincente@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325, E-mail: bernard.bos@siemens.com, Internet www.siemens.nl/persinfo
Digitaal fotomateriaal is te downloaden van:

http://www.siemens.com/index.jsp?sdc_p=cfi1075924lmno1403869ps5uz3&sdc _bcpath=1327899.s_5%2C1047890.s_5%2C1176453.s_5%2C&sdc_sid=33539395607 &