Gemeente Sittard-Geleen


07/2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Gemeente wil zwerfafval terugdringen
HUISVUILZAK IN EIGEN BAK!

Sittard-Geleen 31 januari 2007 * De gemeente Sittard-Geleen begint donderdag 1 februari op de weekmarkt van Sittard met een actie onder het motto 'huisvuilzak in eigen bak'. Deze actie is bedoeld om het oneigenlijk gebruik van de prullenbakken in de openbare ruimte terug te dringen en daarmee ook de extra kosten voor het legen van de bakken. Na de Sittardse markt op 1 februari zijn vervolgens 7 en 10 februari de weekmarkten van respectievelijk Born en Geleen aan de beurt

"De actie maakt deel uit van het project 'aanpak zwerfafval'. Via verschillende deelprojecten wil de gemeente het zwerfafval de komende drie jaren terugdringen met tenminste 25%. Een ambitieuze maar, volgens mij, haalbare doelstelling", aldus wethouder Ingrid Widdershoven. De gemeente gaat scholen en bedrijven actief betrekken bij de aanpak van zwerfafval op plekken waar knelpunten zijn Met de actie op de verschillende markten worden inwoners geïnformeerd en opgeroepen hun steentje bij te dragen aan een schonere leef- en werkomgeving. Het steeds vaker moeten ledigen kost bakken met geld; per jaar gaat het in dit geval al om een éxtra kostenpost van ongeveer ¤ 20.000,- . Kosten die uiteindelijk door de inwoners zelf moeten worden gedragen.

Inmiddels is meer regel dan uitzondering dat prullenbakken in de openbare ruimte steeds sneller vol raken. Overvolle en uitpuilende bakken zijn aan de orde van de dag met als gevolg dat het afval vaak in de directe omgeving van de prullenbak wordt gedumpt. Onderzoek heeft uitgewezen dat maar liefst 80% van het afval dat in de prullenbakken wordt gestopt, huishoudelijk afval is dat in de eigen containers van de huishoudens moet worden aangeboden. De afvalbakken in de openbare ruimte zijn bedoeld voor afval die op straat ontstaat; lege flesjes, patatbakjes, kauwgom, zakdoekjes etc. Als het echt niet anders kan, dan gaat de gemeente handhavend optreden. Steekproefsgewijs wordt het gedumpt afval doorzocht op adresgegevens. Overtreders lopen het risico een boete te krijgen van minimaal 50 euro.


---