Provincie Flevoland



Provincie Flevoland steunt jong cultureel erfgoed

Voor 2007 draagt de provincie Flevoland voor circa 22.000 euro bij aan projecten op het vlak van jong cultureel erfgoed. Met aandacht voor het jong cultureel erfgoed neemt de provincie Flevoland in Nederland een unieke plaats in. De provincie wil dit erfgoed zoveel mogelijk beschermen en verder te ontwikkelen. Ook ondersteunt de provincie activiteiten die gericht zijn op een groot publieksbereik.

Om welke projecten gaat het:


1. Met Vrijwilligers voor cultureel erfgoed wil Stichting Monumentenwacht Overijssel en Flevoland beheerders en bestuurders van kerken in Flevoland helpen met onderhoud en bescherming van hun gebouwen. Voor het aanvullen van de lacunes in de kennis van de betrokkenen bij de kerken door Stichting Monumentenwacht en vanuit de langere termijn bekeken voor het behoud van de nog jonge kerken in Flevoland stelt de provincie 5.000 euro subsidie beschikbaar.


2. Op een heel bijzondere manier laat Stichting Radiomakers Desmet de geschiedenis van Schokland onder de titel 12 scheppen Schokland over het voetlicht komen. Een hoorspel over het levensverhaal van dit voormalige eiland laat bezoekers kennismaken met Schokland aan de hand van een fictief persoon. Doorslag bij de subsidiering door de provincie heeft gegeven de eigentijdse en creatieve interpretatie van het Schokker verleden, waarbij de voorstelling naast op Schokland ook op diverse festivals elders in Nederland te zien zal zijn.

De andere projecten komen van het Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap Almere (CASLA). Ook dit keer draagt de provincie financieel bij in de organisatie van de Open Monumentendag, De Dag van de Architectuur en de Rondleidingen langs spraakmakende architectuur, die georganiseerd worden in samenwerking met Architectuurcentrum Lelystad en Museum Nagele. In totaal heeft de provincie aan CASLA circa 12.000 euro beschikbaar gesteld.

De provincie verwacht dat deze bijzondere projecten de aandacht trekken van belangstellenden, zowel binnen als buiten Flevoland. Op deze manier wil de provincie duidelijk maken dat er alle reden is trots te zijn op de eigen jonge geschiedenis van inrichting en architectuur.