Nijpels: compenseer hoge energierekeningen

Milieu centraal

Bij veel provincies in Nederland wordt serieus overwogen om huishoudens dit jaar te compenseren voor de gestegen energielasten. In Noord-Brabant en Zeeland overwegen de provinciebesturen daarvoor het dividend dat hen wordt uitgekeerd door de energiemaatschappijen te gebruiken. Voormalig milieuminister Ed Nijpels adviseert, als voorzitter van Milieu Centraal, alle provincies geen geld uit te keren, maar energiebesparing aan te bieden in de vorm van gratis spaarlampen. Spaarlampen zijn als vervanger voor gloeilampen een zeer efficiënt middel om energiebesparing te bewerkstelligen. In een recente brief aan alle Gedeputeerde Staten van de provincies zet Nijpels zijn advies kracht bij.

Vijf spaarlampen per huishouden betekent ongeveer 50 euro lastenverlichting per jaar per huishouden. En dat acht jaar lang. Met deze maatregel keert de provincie als het ware dubbel uit: gratis spaarlampen én een structureel lagere energierekening. Bovendien is een lager energieverbruik goed voor het milieu. Nederland stoot per jaar 13 miljoen ton CO2 uit door huishoudelijk stroomverbruik. Als ieder huishouden vijf gloeilampen vervangt door vijf spaarlampen, levert dit een CO2 reductie op van ruim 7% ten gevolge van het stroomverbruik!

Milieu Centraal is een onafhankelijke organisatie die huishoudens praktische informatie biedt over energie en milieu. De spaarlampen worden verstrekt door de stichting SlimLicht!, die werkt zonder winstoogmerk. SlimLicht! heeft als doel om zoveel mogelijk gloeilampen in Nederland te vervangen door spaarlampen.

Noot voor redactie (