Gemeente Capelle a/d IJssel

Gedetailleerd groenstructuurplan Oostgaarde herzien

Het college heeft op 7 november 2006 de herziening van de detaillering van het groenstructuurplan van Oostgaarde vastgesteld. Hierin staat precies omschreven wat de structuur van het groen in de wijk is. Op basis van dit plan kan de gemeente beoordelen of groen wel of niet in aanmerking komt voor verkoop aan bewoners.

De structuur van het groen voor heel Capelle is in 1996 op hoofdlijnen beschreven. Wat dit betekent voor de wijk, staat in de detaillering omschreven. Oostgaarde was de eerste wijk waar het groenstructuurplan in detail werd uitgewerkt. Dit plan is van 2001. Pas in 2005 ging de gemeente aan de slag met de detaillering van Schollevaar, Middelwatering en Schenkel. De insteek van deze laatste drie wijken wijkt af van de insteek die de gemeente had in 2001. Bij de overige wijken is gekeken of een breed groenvak gedeeltelijk omgezet kon worden naar algemeen blokgroen, met als harde eis dat de groenstructuur niet aangetast zou worden. Bij het plan van Oostgaarde uit 2001 was dit nog niet aan de orde. Omdat de gemeente streeft naar gelijkheid voor alle wijken, is de detaillering van Oostgaarde nu aangepast. Alle groendetailleringen hebben nu dezelfde uitgangspunten.

In de komende periode zullen ook Capelle-West, s-Gravenland, het Hoofdweggebied en het Rivium aan de beurt komen.

Beoordelen

Voor de afdeling Vastgoed, die alle aanvragen voor verkoop van groen beoordeelt, is met behulp van de gedetailleerde groenstructuurplannen in één oogopslag te zien of een bepaald stukje groen wel of niet voor verkoop in aanmerking komt. Aanvragen kunnen hierdoor snel en adequaat worden afgehandeld. De gemeente vordert actief groen terug dat onrechtmatig in gebruik genomen is. Dit terugvorderen heeft tot gevolg dat er veel aanvragen voor verkoop van gemeentegrond binnenkomen, die nu snel kunnen worden afgehandeld.

Wat staat er in de detaillering van het groenstructuurplan Oostgaarde?

Het plan gaan in op de verschillende typen groen in de wijk. De indeling is terug te vinden in een notitie en op een kaart. Op de kaart zijn de verschillende groentypen ingekleurd.

De volgende typen worden onderscheiden:


- bovenwijks groen


- wijkgroen


- buurtgroen

Het bovenwijks groen ligt aan de randen van Capelle en haar wijken. Dit groen is grootschalig en heeft een landelijk karakter. Wijkgroen ligt aan de rand van een buurt. Buurtgroen ligt in de buurten en kan worden onderverdeeld in structuurbepalend en algemeen buurtgroen, wat we blokgroen noemen. Dit blokgroen kan weer onderverdeeld worden in beeldbepalend blokgroen, functioneel blokgroen en algemeen blokgroen.

Functie

Binnen ieder buurtje zijn verschillende stukken groen, die een eigen functie hebben. De beeldbepalende functie kent de gemeente toe aan bijvoorbeeld het groen bij inritten van woonerven, bij de voorzijde van woningen en langs de verbindingsroutes met recreatieve waarden. Functioneel blokgroen is van belang voor sociale aspecten (bijvoorbeeld veiligheid en zicht) en vormt daarnaast vaak een natuurlijke afscheiding bij bijvoorbeeld speelplaatsen en containeropstelplaatsen. Alleen aan algemeen blokgroen, de laatste categorie, is geen specifieke functie toebedeeld.

Omdat de functies van het groen zo belangrijk zijn in de opbouw en het goed functioneren van de wijken, wil de gemeente het meeste groen niet verkopen. Wanneer dit groen immers in handen van particulieren is, kan de gemeente de toegekende functie niet garanderen. Alleen algemeen blokgroen komt (mits voldaan is aan een aantal randvoorwaarden) in aanmerking voor verkoop of verhuur. Dus alleen het groen binnen buurten waaraan geen functionele of beeldbepalende waarde kan worden toegekend, wil de gemeente afstaan.

Ter inzage

De detailleringen van Oostgaarde, Schenkel, Middelwatering en Schollevaar liggen ter inzage bij het Informatiecentrum in het gemeentehuis.