Gemeente Urk

Gemeente Urk doet mee in ´Lokaal Actief!´

Urk actief als pilotgemeente in Nederland

Gemeente Urk doet mee in ´Lokaal Actief!´

De gemeente Urk heeft de afgelopen jaren goede resultaten geboekt op het gebied van sporten en bewegen. Uitgangspunt voor de gemeente Urk is dat vanuit een integrale aanpak een relatie gelegd wordt met andere beleidsterreinen, zoals jeugdbeleid, ouderenbeleid en gezondheidsbeleid. Met de breedtesportimpuls en Buurt Onderwijs Sport (BOS)-impuls heeft de gemeente diverse sportstimuleringsprojecten voor jongeren, ouderen en chronisch zieken opgestart.

Als proef zal de gemeente Urk samen met Maarssen, Purmerend en Waddinxveen een lokaal actieplan voor gezond bewegen `Lokaal Actief!' uitwerken en testen. Deze aanpak om tot een structureel actieplan te komen kan leiden tot een landelijke invoering.

Het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB), dat 7 juni 2006 door VWS is gepresenteerd, beschrijft hoe de overheid uitvoering wil geven aan het speerpunt gezondheid in relatie tot bewegen. Er zijn vijf aandachtsgebieden (wijk, school, werk, zorg en sport) gekozen, waarin gewerkt wordt aan de uitvoering van het plan Lokaal Actief. Landelijke organisaties zoals NISB, NIGZ en NOC*NSF werken hierin samen. Centraal in de aanpak staat het bevorderen van een actieve leefstijl. Het kabinet wil bereiken dat mensen voor hun gezondheid meer gaan sporten en bewegen. Dat de keuze voor een gezonde en actieve leefstijl de logische keuze van de burger zelf wordt. Dit moet er toe leiden dat meer mensen voldoen aan de gestelde beweegnormen.

Lokaal Actief

Om de gestelde beweegnormen te bereiken wordt het actieplan ´Woerden Actief!´ verder uitgewerkt in het plan ´Lokaal Actief!´. In 2004 heeft de gemeente Woerden namelijk een lokaal actieplan gezond bewegen opgesteld, dat in een jaar tijd veel draagvlak heeft gerealiseerd. Het wordt gezien als een succesvol voorbeeldproject hoe lokaal structureel een actieplan gerealiseerd kan worden.

Voor de periode van één jaar moet de aanpak verder uitgetest worden, zodat de aanpak later ook landelijk geïntroduceerd kan worden. Hiervoor werden door de samenwerkende organisaties vier gemeenten uit Nederland geselecteerd. Gezien de positieve aanpak van de gemeente Urk is ook Urk gevraagd om deel te nemen aan het actieplan Lokaal Actief. Naast Urk doen Maarssen, Purmerend en Waddinxveen mee.

Om het actieplan in Urk handen en voeten te geven wordt gebruikt gemaakt van Sport Service Flevoland. De inzet van deze provinciale steunfunctie wordt bekostigd door de samenwerkende organisaties. Omdat Sport Service Flevoland al zeer nauw betrokken is bij de uitvoering van de breedtesportimpuls en BOS-impuls in de gemeente Urk, wordt verwacht dat er ook op deze terreinen een voordeelsituatie ontstaat.

Afgelopen dinsdag vond in Hilversum de landelijke startbijeenkomst plaats van `Lokaal Actief!' Deze startbijeenkomst viel samen met de lancering van de nieuwe landelijke campagne ´30 minuten bewegen.´