Prinses Laurentien overhandigt Taalkracht voor gemeenten

Stichting lezen en schrijven

Rotterdam, 31 januari 2007

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden heeft vandaag het startpakket Taalkracht voor gemeenten van Stichting Lezen & Schrijven gepresenteerd. De prinses, voorzitter en oprichter van de stichting, overhandigde het pakket aan Staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op het congres Delen in Verandering, samenwerken aan de Wmo in AHOY Rotterdam. Het startpakket ondersteunt gemeenten bij de aanpak van laaggeletterdheid op lokaal niveau.

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die sinds 1 januari 2007 in werking is getreden, heeft tot doel dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Gemeenten gaan de Wmo uitvoeren. Elke gemeente zal daarbij eigen accenten leggen.

Tijdens het congres gaven betrokken bestuurders en uitvoerders voorbeelden van hoe zij optimaal van de Wmo gebruik gaan maken. Margreet de Vries, directeur van Stichting Lezen & Schrijven: De aanpak van laaggeletterdheid sluit naadloos aan op de Wmo: betere lees- en schrijfvaardigheden zorgen ervoor dat meer mensen beter mee kunnen doen. Bovendien kan een structurele aanpak van laaggeletterdheid een bijdrage leveren aan het terugdringen van werkloosheid en heeft geletterdheid een gunstig effect op de gezondheid van mensen.

Met Taalkracht voor gemeenten wil Stichting Lezen & Schrijven gemeenten activeren en ondersteunen om op lokaal niveau laaggeletterdheid aan te pakken. Landelijk is circa 10 procent van de volwassenen laaggeletterd. Op lokaal niveau verschillen deze cijfers nauwelijks. Bij de aanpak van laaggeletterdheid gaat het niet alleen om het verminderen van het huidige aantal laaggeletterden. Gemeenten moeten ook inzetten op het voorkomen van lees- en schrijfproblemen.

Het pakket biedt naast tips en handige adressen concrete voorbeelden van gemeenten die al aan de slag zijn. Zo bevordert de gemeente Den Haag toegankelijk taalgebruik onder de ambtenaren met de campagne Helder Haags en kunnen volwassenen met lees- en schrijfproblemen elkaar ontmoeten op het Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheek van Alphen aan den Rijn. De gemeente Schiedam zond televisiespots uit om mensen te stimuleren een lees- en schrijfcursus te volgen. Het pakket is ontwikkeld in het kader van het Van A tot Z betrokken , Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2010 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Stichting Lezen & Schrijven is in mei 2004 opgericht door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. De stichting zet zich in om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen en de aanpak ervan te verankeren in de maatschappij. In de serie Taalkracht zijn eerder verschenen Taalkr8! (voor VMBO-scholen), Taalkracht voor bedrijven en Taalkracht voor consultatiebureaus.


Noot voor de redactie,