Ministerie van Justitie

Eerste XBRL jaarrekening gedeponeerd

Nieuwsbericht | 31-01-2007

Op 30 januari is de eerste jaarrekening elektronisch in XBRL formaat gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel is de eerste overheidsinstelling waarmee berichten volgens de Nederlandse taxonomie via de Overheidstransactiepoort zijn uitgewisseld. De Overheidstransactiepoort bevordert de elektronische communicatie tussen burgers en bedrijven en de overheid.

De taxonomie is gebaseerd op de open standaard XBRL (eXtensible Business Reporting Language), een financiële taal voor het gestructureerd en gestandaardiseerd verwerken en uitwisselen van financiële en zakelijke gegevens. De nieuwe methode zorgt voor een administratieve lastenverlichting waarmee zowel kleine als grote ondernemingen sneller en goedkoper kunnen voldoen aan financiële informatieplichten aan de overheid.

Vanaf 1 januari 2007 kunnen ondernemingen via accountants elektronisch jaarrekeningen in XBRL aanleveren bij de Kamer van Koophandel. Naar verwachting gaan ondernemingen binnenkort ook hun winstaangifte bij de Belastingdienst en statische gegevens bij het Centraal Bureau voor de Statistiek aanleveren.