FNV

PRESENTATIE MANIFEST MONDIGE MANTELZORGER

Sinds 1 januari is de Wmo een feit. Gemeenten hebben het druk met de invoering en menig consultantbureau en andere spelers op de markt van welzijn en geluk verdienen er een goed belegde boterham mee.

Mantelzorg krijgt in de Wmo veel aandacht.
Maar hoe zit het met de stem van de mantelzorgers zelf? Vandaag organiseert VWS in Rotterdam een groot congres over de Wmo. Ook daar wordt alleen over mantelzorgers gepraat en niet met hen.

De FNV Vrouwenbond vraagt daarom aandacht voor de wensen van de mantelzorgers zelf en presenteert het manifest voor de mondige mantelzorger.

Mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor iemand te zorgen, maar de meeste ontmoeten daarbij problemen:


· Er zijn onvoldoende mogelijkheden om de zorg tijdelijk over te dragen. · Veel mantelzorgers maken extra kosten (zoals voor vervoer, wassen, voeding). · Voor veel mantelzorgers is het haast niet mogelijk om mantelzorgtaken te combineren met een betaalde baan.

Hierdoor raken mantelzorgers overbelast met regelmatig als gevolg dat ze zelf ziek worden, geen zorg meer kunnen geven en zelf (mantel)zorg nodig hebben. Deze vicieuze cirkel moet worden doorbroken.

De FNV Vrouwenbond roept bestuurders en beleidsmakers in alle gemeenten op zich in te zetten om de overbelasting van mantelzorgers tegen te gaan.

In de bijlage treft u het manifest aan.

Noot (niet bestemd voor publicatie):