Gemeente Capelle a/d IJssel

Week van de Jeugd 29 januari tot 2 februari

Deze week is het Week van de Jeugd! Naast alle activiteiten, die deze week georganiseerd worden voor en door kinderen en jongeren, vindt op donderdag 1 februari ook de Jeugdconferentie plaats. Aart-Jan Moerkerke, wethouder Jeugd, heeft hiervoor de instellingen die werken met en voor de Capelse jeugd uitgenodigd.

Veilig opgroeien en jeugdbeleid

Het Isala Theater is de plek waar morgen vanaf 9.30 uur de Jeugdconferentie wordt gehouden. Gestart wordt met een presentatie over de resultaten van de Veilig opgroeien-enquête. De enquête is uitgevoerd onder alle Capelse jongeren van 12 tot 18 jaar. De vragen gingen over gezin, school, sociale contacten en omgeving. De resultaten worden gebruikt bij het opzetten van het jeugdbeleid van de gemeente.

In het tweede deel van het ochtendprogramma wordt ingegaan op de gemeentelijke uitgangspunten voor het jeugdbeleid. Tijdens de middag zijn er zes workshops waarin in kleinere groepen wordt gesproken over onderwerpen die belangrijk zijn voor de jeugd. De uitkomsten van deze workshops worden verwerkt in de Jeugdagenda tot en met 2010. Deze agenda vormt de basis waarop het jeugdbeleid de komende jaren vorm krijgt.

Capelle besteedt de komende jaren extra aandacht aan het realiseren van een samenhangend aanbod voor jongeren. De afgelopen jaren is op jeugdgebied veel tot stand gebracht of van start gegaan. Het gaat nu vooral om het verder aanbrengen van de samenhang, het uitbouwen van de samenwerking en het betrekken van de jeugd bij het beleid. Om dit te kunnen bereiken heeft Aart-Jan Moerkerke vanaf november 2006 een kennismakingstour gemaakt door de wijken van Capelle om jongeren en jongerenorganisaties te ontmoeten op uiteenlopende locaties.

Logo Jong Meedoen

Programma Week van de Jeugd

Inbreng in jeugdbeleid

Maar het zijn ook juist kinderen en jongeren zelf die deze week laten zien waar ze zich mee bezighouden. Op alle basisscholen en middelbare scholen in Capelle is een eenmalige uitgave van de Kinderkrant (4-12 jaar), dan wel een speciale uitgave van de Jongerenkrant (12-18 jaar) uitgedeeld. De kinderen en jongeren hebben deze kranten zelf gemaakt.

Ook hebben jongeren een video gemaakt waarin hangjongeren centraal staan. De video is te zien tijdens de jeugdconferentie; deelnemers aan de conferentie krijgen ook de Kinder- en Jongerenkrant uitgereikt. Heb je geen krant ontvangen, maar zou je er wel een willen krijgen? Neem dan contact op met het Informatiecentrum

Jongerendebat

Op dinsdag 30 januari heeft een debat plaatsgevonden tussen leerlingen van het IJsselcollege en het Comenius College. De stellingen varieerden van het onderwerp leerplicht (stelling: leerlingen moeten geen leerplicht krijgen, maar een diplomaplicht in de gemeente Capelle; zonder diploma mogen ze niet van de middelbare school af), tot gezonde voeding (stelling: de gemeenteraad moet de verkoop van vette voedingswaren in schoolkantines verbieden), tot het tegengaan van overlast (stelling: er moeten hoge geldboetes gegeven worden bij overlast op straat; herrie, wildplassen, et cetera). Ook de stelling er is in Capelle te weinig te doen voor jongeren kwam aan bod. Het debat had plaats in het gemeentehuis en de wethouders waren hierbij aanwezig. Zij vormden de jury waarbij zij letten op bruikbare argumenten, de stijl van debatteren, het luisteren naar elkaar en elkaar uit laten praten, humor, spreekvaardigheid en de afsluiting. Per stelling werd een prijswinnaar (duo) gekozen.

De uitkomsten van het debat worden meegenomen bij het maken van het jeugdbeleid.

Digitaal met de wethouder

De stellingen die in het jongerendebat zijn bediscussieerd, zijn op dit moment ook te vinden op de website van de gemeente, op het digitale forum. Nu kunnen álle jongeren in Capelle hun mening geven over de stellingen. Bovendien kunnen zij zelf nieuwe onderwerpen toevoegen of vragen stellen aan de wethouder en beleidsmedewerker Jeugd. Zij zullen tot en met 9 februari dagelijks reageren. Kijk op www.capelleaandenijssel.nl en klik door naar Gemeente Informatie.

Open Podium

Op maandag 29 januari vond het Open Podium voor kinderen en jongeren in het Isala Theater plaats. In 16 verschillende optredens liet de Capelse jeugd zien waar hun talent ligt.

Open dagen

De rest van deze week kun je nog de Jeugdweekvlag tegenkomen. Instellingen die werken met Capelse jeugd hangen deze vlag op wanneer ze een open dag of open activiteit organiseren.

De volgende activiteiten vinden deze week nog plaats:

Tijdstip

Activiteit

Locatie

30 januari t/m 9 februari 2007

Digitaal met de wethouder

Kinderen en jongeren kunnen vragen stellen en reageren op stellingen

www.capelleaandenijssel.nl doorklikken naar Gemeente informatie


1 februari 2007

Presentatie video

gemaakt door jongeren

Isala Theater


1 februari 2007

voorlopig 8.45 tot 17.00 uur

Jeugdconferentie

Isala Theater en gemeentehuis

Informeer bij de instelling of organisatie

Open dagen bij instellingen, verenigingen en scholen

Organisaties die meedoen, maken zich bekend door middel van de Jeugdweekvlag en hun eigen publiciteitskanalen

Zie programma in de Kinderkrant, Jongerenkrant

Sportactiviteiten in de wijken

Diverse locaties

Logo Jongevis