Siemens


Den Haag
Siemens ontwikkelt koppelmodule voor aansluiten AS-Interface-systemen op Profinet-configuraties

Siemens heeft met de IE/AS-i Link PN IO een compact uitgevoerde koppelmodule op de markt gebracht. Hiermee wordt een netwerksysteem, gebaseerd op AS-Interface of kortweg AS-i-netwerk, rechtstreeks gekoppeld met een Profinet IO-configuratie. De koppelmodule voorziet als netwerkovergang in de integrale data-overdracht van besturingsgegevens endiagnose-informatie. De nieuwe koppelmodule vervangt de gebruikelijke trapsgewijs opgebouwde aansluitingen met diverse plc-componenten en netwerkovergangen. De rechtstreekse netwerkovergang stelt gebruikers in staat om informatie vanuit bovenliggende systemen op de meest efficiënte manier te verwerken in AS-i-netwerken op het laagste niveau bij industriële automatisering. Vanuit dat laagste niveau gezien is deze koppelmodule de eenvoudigste manier om AS-i-besturingen te integreren in de wereld van Totally Integrated Automation als universeel platform voor industriële automatisering.

De IE/AS-i Link PN IO functioneert als master in een AS-i-netwerk. In een Profinet IO-omgeving functioneert de koppelmodule als IO-device volgens IEC 61158. De koppelmodule ondersteunt de AS-i-specificatie 3.0. De module is leverbaar in twee uitvoeringen. De meest voordelige is de variant van de enkelvoudig werkende master, waarop 31 slaves zijn aan te sluiten. De andere variant is een dubbelwerkende master voor 62 slaves.

Via de koppelmodule kunnen Profinet IO-controllers cyclisch informatie uitwisselen met de ingangen van de slaves in het AS-i-netwerk. Bovendien kan men vanuit de Profinet-omgeving met de gebruikelijke niet-cyclisch werkende AS-i-functies alle soorten masterinstructies overdragen. Voorbeelden zijn de instructies voor het parametreren van de AS-i-slaves en voor het stellen van diagnose in het AS-i-netwerk. Daarnaast heeft de IE/AS-i Link PN IO in het front een bedieningsdisplay en druktoetsen om het aangesloten AS-i-netwerk ter plaatse in bedrijf te stellen. De gebruiker kan met de informatie op het display ook alle digitale en analoge in- en uitgangen in AS-i-netwerk testen. De controle is zelfs uit te voeren zonder dat het AS-i-netwerk is verbonden met de bovenliggende Profinet-configuratie.

Het display is ook bedoeld om tijdens bedrijf gedetailleerde diagnose-informatie af te lezen. In geval van storing helpt deze informatie om de plaats vast te stellen waar de storing is opgetreden. Hiermee wordt de stilstandtijd bij storingen verminderd. De koppelmodule is verder voorzien van een geïntegreerde webserver. Hiermee kan men dezelfde diagnose stellen vanuit een standaardbrowser van een pc, die zich op grote afstand kan bevinden, bijvoorbeeld in een servicecentrum.

Wanneer men de nieuwe koppelmodule aansluit op een WLAN-module is het AS-i-netwerk zelfs zonder enige bekabeling draadloos op Profinet aan te sluiten. Siemens heeft met de producten uit de Scalance W-serie op die manier al diverse opmerkelijke applicaties gerealiseerd.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Kees Snel, Siemens Industry
Tel: (070) 333 1039
E-mail: kees.snel@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet www.siemens.nl/persinfo

Digitaal fotomateriaal is te downloaden van: siemens.com